štvrtok, 08 september 2022 10:15

Stanovy Gemersko-malohontského muzeálneho spolku z roku 1883 * Predmet mesiaca september 2022 Doporučený

Napísal(a) É. Kerényi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V rámci prezentačnej aktivity Predmet mesiaca vystaví Gemersko-malohontské múzeum zaujímavý, originálny, ručne písaný dokument z roku 1883 – Stanovy Gemersko-malohontského muzeálneho spolku. Dokument je súčasťou archívu múzea, a text písaný v maďarčine je rukopisom prvého riaditeľa múzea, Jánosa Fábryho. Dokument je vystavený v priestoroch múzea od 2. septembra do 30. septembra 2022.

V septembri 2022 si pripomíname 140. výročie založenia Gemersko-malohontského múzea. Korene múzea siahajú do 3. septembra 1882, keď sa otvorila prvá Umelecko-archeologická výstava Gemerskej župy v priestoroch bývalých delostreleckých kasární, kde sídli múzeum dodnes. Úspech výstavy prispel k tomu, aby vedenie mesta i župy hneď na druhý deň, 4. septembra 1882, na zasadajúcom zhromaždení Gemersko-malohontskej muzeálnej spoločnosti definitívne založilo Gemersko-malohontský muzeálny spolok. Za dočasného predsedu spolku zvolili baróna Jenőa Nyáriho.

O rok neskôr, 24. septembra 1883, sa na druhom valnom zhromaždení rozhodlo aj o novom vedení spolku a spresnili sa i základné pravidlá. Predsedom spolku sa stal Bertalan Szontágh, podpredsedom Zoltán Hamvay a Vilmos Groó, prvým riaditeľom múzea János Fábry, pokladníkom József Dapsy, notárom József Molnár, tajomníkom Tamás Löcherer a určil sa aj 27 členný riadiaci zbor.

Cieľom spolku bolo zozbieranie a uschovanie predmetov týkajúcich sa odvetvia hospodárstva, priemyslu, prírody, umenia a školstva v trvalom múzeu a ich prezentácia verejnosti v prospech všeobecného vzdelávania. Tieto historické relikvie a umelecké poklady župy pozbierali kúpou alebo vo forme darov od osobností regiónu. Spolok pravidelne vydával ročenky, usporadúval dočasné výstavy, organizoval zhromaždenia spojené s čítaním a podporoval výskum a bádanie v rámci jednotlivých sekcií múzea, ako: hospodárska, umelecko-priemyselná, archeologicko-historická, prírodovedecká sekcia a oddelenie školstva.

Brožúra je dostupná v múzejnej knižnici.

PhDr. Éva Kerényi, PhD. (historička múzea)

 

Čítať 513 krát Naposledy zmenené štvrtok, 08 september 2022 21:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!