piatok, 19 máj 2023 13:12

Z kostolov Gemera-Malohontu inšpirované...  Doporučený

Napísal(a) Ľ. Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Prednáška s názvom Z kostolov inšpirované...  sa uskutoční 25. mája 2023 o 16.00 hod. v priestoroch Gemersko-malohontského múzea. Prednáška etnologičky Mgr. Ľudmily Pulišovej sa venuje bohato zdobeným dreveným truhliciam, ich histórii, ornamentálnej výzdobe, významu a funkcii. Bohaté motívy na truhliciach boli často inšpirované výzdobnými prvkami interiérov kostolov, ako prezrádza aj samotný názov prednášky. Vstupné na prednášku je 1 €.
V roku 2022 získalo 12 gotických kostolov Gemera-Malohontu titul Európske dedičstvo. V tejto súvislosti bol rok 2023 vyhlásený v Banskobystrickom a Košickom samosprávnom kraji za Rok nástennej maľby. Roku nástennej maľby je preto venovaných viacero aktivít realizovaných Gemersko-malohontským múzeom v Rimavskej Sobote. Jednou z nich je prednáška Mgr. Ľudmily Pulišovej – Z kostolov inšpirované..., prezentujúca drevené bohato maľované truhlice, ich históriu, používanie a dekór. Pri výzdobe truhlíc ich výrobcovia v mnohých prípadoch hľadali inšpiráciu práve vo výzdobe interiérov kostolov.

 


Truhlica, alebo láda, je druh odkladacieho nábytku, používaného na uskladnenie odevu, ktorý v minulosti tvoril dôležitú súčasť výbavy nevesty. O bohatstve nevesty svedčilo, ak bola truhlica veľká, ťažká a bohato zdobená. Po prevoze výbavy do domu ženícha truhlicu postavili spravidla na dobre viditeľné miesto – k posteli, prípadne pod okno, pričom v chudobnejších domácnostiach bola často jediným farebným doplnkom interiéru.

Maľované truhlice vyrábali stolári, prípadne tesári, najčastejšie so smrekového dreva. Vo vnútri, zvyčajne na ľavej strane pod vekom, býva upevnená malá podlhovastá truhlička, používaná na úschovu drobných cenností, peňazí či dokladov. Povrch truhlíc, najmä čelná stena, je zdobený profilovanými lištami, vytvárajúcimi štvorcové polia vyplnené maľbou, točenými polstĺpikmi, no i maľbou samotnou. Spomedzi motívov majú prevahu rastlinné ornamenty – kvety, kytice kvetov, vence, úponky a v menšej miere sú zastúpené zoomorfné motívy. Truhlice, i iný nábytok zdobený maľbou, zhotovovali napríklad stolári v Rimavskej Sobote, vo Veľkom Blhu, Rybníku. Ich výzdoba bývala často inšpirovaná výzdobou interiérov kostolíkov, s ktorou boli výrobcovia v priestore svojho života konfrontovaní.

 

Mgr. Ľudmila Pulišová (etnologička múzea)

 

Čítať 302 krát Naposledy zmenené sobota, 20 máj 2023 18:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!