štvrtok, 27 júl 2023 08:58

Zaujímavý výlet do minulosti uprostred historického jadra Rimavskej Soboty Doporučený

Napísal(a) Ulický, Kerepesi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum pripravuje komentovanú prehliadku k POP UP výstave umiestnenej na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote. Uskutoční sa 5. augusta 2023 (sobota) o 15.00 hod. v maďarskom jazyku a o 16.00 hod. v slovenskom jazyku. Prehliadka je vhodná pre všetkých milovníkov histórie a všetky vekové kategórie. Vstupné je 2 eurá. 

V septembri 2022 pri príležitosti 140. výročia založenia Gemersko-malohontského múzea bola na nádvorí múzea inštalovaná Pop-Up výstava o histórií jubilujúcej inštitúcie a formovaní a profilácii  jednotlivých zbierkových fondov. Vystavených bolo 8 bannerov. Na jednej strane sa nachádza text v slovenskom jazyku, na druhej v maďarskom jazyku.

2023 08 05 jpg komentovana prehliadka k pop up vystave (2)Dva bannery popisujú vznik a históriu múzea ako inštitúcie, zvyšných 6 bannerov prezentuje jednotlivé zbierkové fondy múzea, ako biológiu, zoológiu, archeológiu, históriu, históriu umenia a múzejnú knižnica spolu s archívom múzea. Tabule boli v júli 2023 dočasne premiestnené a nainštalované na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote, kde budú dostupné širokej verejnosti počas celého leta a kde v sobotu 5. augusta si ich záujemcovia budú mať možnosť pozrieť aj s lektorským výkladom, ktorý im poskytnú pracovníci múzea. Texty jednotlivých bannerov sú doplnené o zaujímavé fotografie pochádzajúce z rôznych období 20. storočia, znázorňujúce významné osobnosti a vzácne zbierkové predmety múzea. Návštevníci sa z nich môžu dozvedieť veľa informácií nielen z histórie múzea, ale aj o najzaujímavejších, najstarších, najvýznamnejších predmetoch inštitúcie a môžu sa takto bližšie oboznámiť s dejinami piateho najstaršieho múzea na Slovensku. Návštevníkov čaká zaujímavý výlet do minulosti, a to uprostred historického jadra Rimavskej Soboty.

Záujemcovia o maďarský výklad sa stretnú na nádvorí múzea o 14.45, kým záujemcovia o slovenský výklad o 15:45 hodine. Z nádvoria sa spoločne s lektormi presunú na Hlavné námestie. 

Rozsiahly výklad o zaujímavom príbehu na príjemnom mieste. Buďte súčasťou niečoho nového, a príďte nás navštíviť. Ideálny program pre milovníkov histórie, regiónu a Gemersko-malohontského múzea. 

Tešíme sa na Vašu návštevu.

 

Mgr. Ján Ulický /  Mgr. Igor Kerepesi

 

Čítať 326 krát Naposledy zmenené štvrtok, 27 júl 2023 15:19

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!