utorok, 05 september 2023 11:23

Rejdová svojou krásou stále upútava milovníkov folklóru Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Folkloristi i obdivovatelia ľudového umenia v našom regióne horného Gemera boli v uplynulých augustových dňoch svedkami jedinečnej tradície prehliadky toho najkrajšieho i najzaujímavejšieho čo máme – Gemerského folklórneho festivalu v Rejdovej. Naša rázovitá obec si dlhodobo udržiava to najcennejšie, čo nám zanechali naši predkovia a udáva tón na hornom Gemeri. Akoby rieka Slaná, ktoré pramení práve pod najvyšším vrchom Slovenského rudohoria, pod Stolicou, tieto cennosti šírila svojím tokom od severu až po najužší cíp Gemera, končiaci kdesi u susedov v Maďarsku. Je chvályhodné, že na tento drahokam už dlhé roky dohliada Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a spolu s Obecným úradom v Rejdovej ho takto chráni i propaguje. Koľkože je to rokov, mnohí sa pýtame, čo prvýkrát za dedinou v Rejdovej sprievod účastníkov festivalu zašiel k novopostavenému pódiu, na ktorom po prvýkrát sa predstavili najlepší rejdovskí speváci podporení rovnako milujúcimi susedmi ľudových spevov, tancov, remesiel i krojov zo širokého okolia? Dnes, po vyše 49 rokoch, nabrali organizátori Rejdovej nové skúsenosti a aj Rejdovci prijali počas troch dní hostí zo širokého okolia, ba aj zo zahraničia po novom.

rejdova 23 01

rejdova 23 107 001 aVždy sa niečím môže Rejdová hrdiť. Dnes už celé Slovensko vie, kto je vyše 86-ročná Mária Brdárska Janoška, jedna z Rejdoviek, ktorá nielen pozná, ale aj učí mladých kultúre našich predkov. Dnes, keď sa folklór rozširuje po celom Slovensku, sme radi, že máme Rejdovú. Mnohí ani nevieme, že dnes patrí Gemerský folklórny festival medzi jedno z najvýznamnejších podujatí v našom kraji. A sme na to právom hrdí aj tí, ktorí žijeme v rôznych kútoch Slovenska. Popri nej sa vždy s novými nápadmi prezentujú aj iné obce a mestečká na Gemeri. Pravidelným účastníkom týchto folklórnych slávností v Rejdovej je aj nám dobre známy fotograf pán Peter Poboček. Tak, ako sa zbierajú na jeho chrbte krížiky, tak prostredníctvom Rejdovej aj on skvalitňuje svoju tvorbu a s radosťou a od srdca šíri meno i úroveň ľudovej kultúry na Gemeri, a to nielen na hornom.

rejdova 23 33 001

Priblížme si aspoň niekoľkými zábermi spomínaného umelca, ako to v tomto ročníku v Rejdovej koncom augusta bolo. Vieme, že nezachytil všetko, ale pripomenul aj tak krásu ľudového umenia, ktorú každoročne v Rejdovej nájdeme. Dúfam, že aj budúci 50. ročník privíta svojich účastníkov ešte niečim novším, krajším. 

 

MG od 

Fotografie: Peter Poboček

 

 

Čítať 353 krát Naposledy zmenené utorok, 05 september 2023 14:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!