pondelok, 04 december 2023 10:38

Adventný koncert 2023 v Rožňave Doporučený

Napísal(a) E. Kardošová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 14. decembra 2023 o 17.00 hodine sa v kostole Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku v Rožňave koná Adventný koncert 2023. Hlavným organizátorom podujatia je Občianske združenie Pre partnerstvo škôl v kultúre a športe v Rožňave. Koncert sa uskutoční v spolupráci Mesta Rožňava, pod záštitou Michala Domika, primátora mesta Rožňava.

Koncert speváckych zborov základných a stredných škôl bol pre obyvateľov Rožňavy a okolia počas uplynulých 20 rokov každoročne očakávaným a obľúbeným podujatím vianočného Adventu. Adventnú atmosféru umocňujú vystúpenia žiakov, študentov miestnych škôl a škôlok v Rožňave a v ostatných rokoch aj hostia z partnerských miest Rožňavy.

Záujem milovníkov hudby neutíchal, a tak si Občianske združenie Pre partnerstvo škôl v kultúre a športe zaradilo do svojho kalendára aktivít pokračovanie v tradícii týchto podujatí pod názvom ADVENTNÝ KONCERT 2023.

14. decembra 2023 sa pod ladnými oblúkmi klasicistického evanjelického kostola v Rožňave znovu rozoznejú tóny diel európskych a svetových skladateľov v podaní detských a študentských speváckych zborov.

2023 12 14 Adventný koncert RVHlavnou organizátorkou a hybnou silou celého podujatia je Mgr. Eva Kardošová, učiteľka hudobnej výchovy v Rožňave, profesionálna dirigentka, ktorej sa celý profesijný život niesol a nesie v znamení prezentácie hudobného umenia, predovšetkým zborového spevu, ako aj výchove detí a mládeže v tejto oblasti kultúry.

V programe Adventného koncertu 2023 sú diela skladateľov: Massenet-Werther, Handel-Rinaldo, G.R.Woodward, F. Schubert, Caccini, Kodály a iné., ktoré zaznejú v podaní Stredoškolského speváckeho zboru P. J. Šafárika pri Gymnáziu P. J. Šafárika v Rožňave, v spolupráci detí Materskej školy na Kyjevskej ulici a detí Spojenej školy reformovanej cirkvi s VJM ako aj speváckych zborov z partnerských miest Rožňavy - Vyšegrádskej štvorky z Českého Těšína, Cieszyna a  Budapešti.

Vzácnym hosťom koncertu je Alena Temsiová Stenzowski, členka Viedenskej štátnej opery a Robko Šimko zo skupiny Massriott.

K zborovému spevu sa pripojí inštrumentálna hudba v podaní : Éva Mónika Zsekov – husle, z Miškolca, Mária Csobádyová - klavír, Milan Varga – klavír zo Základnej umeleckej školy v Rožňave. Sólospev – Marietta Roxerová a Laura Palme zo Základnej umeleckej školy v Rožňave a Šimon Majerník študent Konzervatória Košice.

Na príprave programu sa okrem dirigentky a hlavnej organizátorky Mgr. Evy Kardošovej podieľajú Monika Kerekeš, riaditeľka Základnej umeleckej školy v Rožňave a Mária Csobádyová, učiteľka Súkromnej základnej umeleckej JAS v Rožňave.

Adventný koncert 2023 bude tak, ako vždy bol dominantným podujatím očakávania tohtoročného najkrajšieho sviatku roka – Vianoc.

Podujatie podporili : Mesto Rožňava, Gymnázium P. J. Šafárika, ZUŠ Rožňava, ZŠ Ul. Pionierov 1, ako aj miestne firmy a podnikatelia.

Mgr. Eva Kardošová

Čítať 346 krát Naposledy zmenené pondelok, 04 december 2023 11:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!