utorok, 13 august 2024 08:31

Brdárske čerešňové sady znejú hudbou Doporučený

Napísal(a) Lucia Grznár Kormošová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Brdárka, 7. augusta 2024 – Tlačová správa). Hornogemerská obec Brdárka, známa vďaka jedinečným čerešňovým sadom, privítala v sobotu 3. augusta 2024 Michala Smetanku. Bravúrny multiinštrumentalista, výrobca ľudových hudobných nástrojov, hudobník a pedagóg zasvätil prítomných záujemcov do čarovného sveta hudby. Hudba na hornom Gemeri bude znieť aj v nasledujúcich dňoch. Už 14. augusta 2024 sa môžete tešiť na známeho pesničkára Jana Svetlana Majerčíka, ktorého piesne pretká poézia brdárskej poetky Jaroslavy Antalovej.

 

Michal Smetanka v Brdárke začiatkom augusta odovzdal mnoho cenného z toho, čo nadobudol počas svojej hudobnej púte. „Účastníci dopoludňajšieho workshopu Ľudové hudobné nástroje si vypočuli pútavé rozprávanie, pri akom čas plynie neuveriteľnou rýchlosťou. Nečudo, veď Michal je studnica skúseností, vedomostí, zručností, ale najmä láskavej ľudskosti, pri ktorej by ste chceli zotrvať dlho, predlho. Je až neuveriteľné, ako jednoducho sa dá skĺbiť hudobná veda s príbehmi z ďalekej či nedávnej histórie,“ priblížil svoje dojmy z workshopu Marcel Antal, vedúci občianskeho združenia Alter Nativa, ktoré Smetanku pozvalo na Gemer.

O hudbe a nástrojoch sa nielen diskutovalo, zároveň si nástroje účastníci workshopu aj skúšali a testovali a samozrejme odovzdávali si rady a kontakty. Podvečer sa v brdárskom Evanjelickom a. v. kostole uskutočnil i Smetankov koncert Tradične netradičné. „Hrala ninera, akordeón a množstvo píšťal, píšťaliek a fujár a iných aerofónov, ktoré rozoznievali múry nášho brdárskeho kostola a srdcia poslucháčov. Ďakujeme nastokrát,“ dodal M. Antal.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Krátke video z koncertu je dostupné na:

https://www.facebook.com/watch/?v=1045888067060150&ref=sharing

Viac o Michalovi Smetankovi sa dočítate na: https://alter-nativa.sk/smetanka-v-ceresnovom-raji/

 

V auguste hudba v spojení s poéziou

Hudba v čerešňovom raji neutícha a už v stredu 14. augusta 2024 sa o 18:00 v Brdárke predstavia známy slovenský pesničkár, skladateľ, hudobník, textár a básnik Jano Svetlan Majerčík a brdárska výtvarníčka a poetka Jaroslava Antalová.

„Piesne slovenského pesničkára Janka Svetlana Majerčíka fascinujú mnohých poslucháčov svojou prostotou a hĺbkou zároveň. Nechýba v nich humor, láska a duchovná cesta zároveň. Jednoduché a praktické návody na šťastný život, na to, čo ľudstvo po celé tisícročia hľadá. Svetlan má silne vyvinuté každé slovo, nástroj, pohľad, emóciu aj energiu. Je úžasné, do akých hlbín duše s láskou vedú tých, ktorí sa otvoria sami sebe a nechajú sa viesť vlastným srdcom. Trpezliví, odhodlaní a vytrvalí ľudia môžu dôjsť k vedomiu seba,“ M. Antal predstavil tvorbu Svetlana, ktorý do Brdárky zavíta po prvýkrát.

Koncert bude pretkaný poéziou v podaní brdárskej výtvarníčky a poetky Jaroslavy Antalovej, ktorá hovorí: „Možno nie v centre diania ale na okraji, v jednoduchom a hlbokom spojení so sebou samým a so svetom sa deje život. Prostý, tichý, hlboký.“

Vstupné je dobrovoľné. Na presné miesto podujatia vás zavedie miestne značenie v Brdárke.

Viac k rezervácii miest na: https://alter-nativa.sk/hudba-a-poezia-na-brdarke/

Bližšie o Janovi Svetlanovi Majerčíkovi na: https://www.janomajercik.sk/

Svetlanovu hudbu nájdete i na: https://www.youtube.com/c/JanoSVETLANMajerčík

Diela Jaroslavy Antalovej si môžete prezrieť na: https://www.jar-art.sk/

Jej poéziu nájdete na: https://www.darceky.sk/viera-duchovno-spolocnost/tambora-rok-bez-slnka/

 

Po lete pestrá jeseň

Po hudobnom lete sa môžete tešiť na hornom Gemeri aj na hudobnú jeseň. V sobotu 7. septembra 2024 v Brdárke skúsený choralista a lektor Marek Klein povedie workshop na tému Gregoriánsky chorál v dopoludňajších hodinách spojený s koncertom vokálneho súboru Gregoriana vo večerných hodinách.

Záver hudobnej sezóny bude v Brdárke patriť koncertu autorských piesní pesničkára Jana Smolíka (Karlove Vary), ktorý bude sprevádzaný spontánnou improvizáciou na violončele v podaní skvelého slovenského hudobníka, skladateľa a pedagóga Mateja Tkáča. Koncert tohto česko-slovenského dua si môžete vychutnať v sobotu 19. októbra 2024.

 

Lucia Grznár Kormošová

Čítať 35 krát Naposledy zmenené utorok, 13 august 2024 09:43
Viac z tejto kategórie: « Adventný koncert 2023 v Rožňave

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!