utorok, 04 jún 2024 14:45

Unikátna výstava Na dvoch kolesách v Rožňave Doporučený

Napísal(a) E. Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, prináša do Rožňavy výstavu unikátnych modelov bicyklov. Pôvodne bola výstava určená pre dobročinné účely, no jej popularita v očiach verejnosti postupom času rástla, a tak sa stala putovnou výstavou žiadanou až v zahraničí. Zbierka modelov bicyklov sa zaradila do Knihy slovenských rekordov.

Majiteľ zbierky Ján Trulík zozbieral viac ako 100 kusov, vrátane umeleckého spracovania mini modelov. Bicykle sú vyrobené z jednoduchých materiálov až po náročné vyhotovenia. „Na výstave bude možné vidieť modely bicyklov z kovu, dreva, porcelánu, či dokonca zo skla,“ uviedol autor výstavy. Výnimočné sú modely od sochára Davida Whipa a kováča Hansa zo Salzburgu. Každý model je z iného mesta, od iného výrobcu. Autor výstavy prostredníctvom nej rovnako poukazuje i na fakt, že spojenie umeleckého dizajnu, techniky a pragmatickosti vytvára z bicykla nadčasový ekologický  dopravný prostriedok.

2024 06 11 Plagát   Na dvoch kolesáchHistória bicykla ako dopravného prostriedku sa datuje od začiatku 19. storočia. Typickým pre toto obdobie je i kostitras (pevný bicykel s veľkým a malým kolesom). Banícke múzeum má vo svojom zbierkovom fonde takýto kostitras značky The King of The Road, ktorý je pravdepodobne vyrobený v Anglicku. Výstava bude o tento zbierkový predmet doplnená. 

Vernisáž výstavy sa uskutoční 11. júna 2024 o 16:00 hod. v Galérií Baníckeho múzea v Rožňave (Nám. baníkov 25). Návštevníci si ju budú môcť pozrieť až do 27. septembra 2024. 

Všetci ste srdečne vítaní!

 

 

Erika Hermélyi Gecelovská

 

Čítať 75 krát Naposledy zmenené utorok, 04 jún 2024 19:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!