×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/matica/slavosovce/zajazd
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/matica/slavosovce/zajazd
štvrtok, 11 júl 2013 22:19

Aj nebesá priali stretnutiu ľudí dobrej vôle vo Vlachove Doporučený

Napísal(a) Ivana Kolářová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

altEšte aj nebesia priali stretnutiu ľudí dobrej vôle vo Vlachove, kedy sme si aj my matičiari zo širokého okolia 5. júla 2013 pripomenuli 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie a 150. výročie založenia Matice slovenskej. Deň bol naplnený slnečným jasom, dobrou náladou všetkých návštevníkov, krásou ľudových krojov,  mnohé ešte staré originály a hlavne nádhernými piesňami a zvykmi z nášho i susedného regiónu, čo dedina, to iné nárečie, iné kroje, ale hlavne dobrá vôľa urobiť niečo pre potešenie tých druhých...Tak to bolo aj vo Vlachove, naozaj sa tu stretli ľudia, ktorí z dobrej vôle priložili ruku, um, či ináč pomohli uskutočniť toto stretnutie. A o dobrej vôli a nálade snáď svedčí aj počet súborov, návštevníkov - bez rozdielu veku - veď od 5-mesačných detí až po 90-ročných deduškov ste tu stretli známych i starých, možno už skoro zabudnutých kamarátov. To, že sa ľudia bavili až do rána druhého dňa - to je tá odmena, ktorá sňala ťarchu prípravy. Prísť mohol každý. 
Celé podujatie začalo básňou a fujarami. Nasledoval Staroslovenský očenáš, požehnanie podujatia tunajšou evanjelickou farárkou Martinou  Gdovinovou, spev 4G z Rožňavy, a samozrejme sprievodné slovo k čomu sme sa zišli.

Príhovor starostu obce Petra Pakesa,  po ktorom  nasledovalo otvorenie podujatia v prevedení  riaditeľky Domu Matice slovenskej v Rožňave Zlatice Halkovej. Príjemným prekvapením bola, na návrh MO MS vo Vlachove, udelená Zlatá cena predsedu Matice slovenskej nášmu matičiarovi Jánovi Klobušníkovi za dlhoročnú aktívnu prácu. Srdečne blahoželáme.
A už sa na javisko tlačilo mnoho folklórnych skupín a súborov z nášho okresu, ale aj mimo neho, ktorí nám predviedli kyticu uvitú z piesní a tancov, ktorá potešila srdcia všetkých prítomných.  Na konci celého tohto podujatia sme si spoločne zaspievali hymnu MS „Kto za pravdu horí“ a zahoreli aj Vatry zvrchovanosti. Môžem povedať, že to bola jedna  nádherná akcia, na ktorej sa stretlo nielen veľa ľudí, ale môžem povedať aj veľa priateľov.
Poďakovanie patrí nielen organizátorom, ale aj všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na celom podujatí. O dobré jedlo sa postarali Mirko Figúr a Zoli Bolaček. O prekrásne medovníčky so symbolikou MS pre skoro každého účastníka sa postaral MO MS Štítnik na čele s rodinou Vranovou. Ďakujeme Vám.
Organizátori: Dom Matice slovenskej Rožňava, Miestny odbor Matice slovenskej Vlachovo, Obec Vlachovo.
Moderátori: Štefan Gerža a Mirka Macková.
V programe účinkovali: Rožňavskí fujaristi, Evanjelický spevácky zbor Rožňava, 4G Rožňava, DFS Bambuchy Gemerská Poloma, FSk Hôra Rejdová, FSS Hrabina Nižná Slaná, FSk Bučina Pača, FS Haviar Rožňava, FSk Bystränky Rožňavské Bystré, ŽSS Muránska Zdychava, FS Stromíš Vlachovo, FS Jánošík a ĽH Datelinka Fiľakovo, Tanečný spolok Komlóš, FS Dubina Rožňava, FSk Lehoťanka Čierna Lehota, Martinka Zagibová Pača, Stanislav Ďurský a Dominika Ďurská Rožňavské Bystré.
Ivana Kolářová,
predsedníčka MO MS Rejdová

{jcomments on}

  

 

Čítať 2340 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:03

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!