nedeľa, 28 júl 2013 11:38

Bakchanálie - olejomaľbu na plátne od Eugena Makovitsa vystavia v auguste

Napísal(a) Mgr. Angelika Matušková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

PREDMETOM MESIACA AUGUST v Rimavsko-sobotskom múzeu je olejomaľba na plátne Bakchanálie z rokovov 1928 – 1933, ktorej autorom je Eugen Makovits. Maliar Eugen Makovits sa narodil v roku 1896 v Rimavskej Sobote. Po gymnaziálnych štúdiách v Rimavskej Sobote, kde ho učil kreslenie miestny výtvarník Ferdinand Schwalm, pokračoval v štúdiu na Akadémii výtvarných umení v Budapešti, u profesorov Oszáka Glatza a Imré Révésza. Tu sa zoznámil s maliarmi Edmundom Gwerkom a Mikulášom Galandom, významnými predstaviteľmi slovenskej moderny, s ktorými nadviazal priateľské styky. Absolvoval aj niekoľko študijných ciest do Talianska a Švajčiarska. Po ukončení štúdia sa vrátil späť do Rimavskej Soboty, kde sa venoval vlastnej tvorbe. Tu žil do roku 1945, kedy sa presťahoval do Budapešti.Počas života vystavoval samostatne, ale aj na početných kolektívnych výstavách spolu so svojimi vrstovníkmi (Gwerk, Angyal, Gyurkovics, Tichý a ďalší). Za zmienku stojí výstava pod názvom Z tvorby gemerských maliarov I. polovice XX. storočia, ktorá sa konala v roku 1966 v Rimavskej Sobote. Výstava pozostávala z diel desiatich regionálnych autorov a bol k nej


vydaný aj dvojjazyčný slovensko-maďarský katalóg. Makovits sa na nej predstavil s viac ako štyridsiatimi dielami, medzi ktorými boli olejomaľby, pastely, akvarely, kresby a medirytiny.
Eugen Makovits bol predovšetkým krajinárom, ale v jeho diele nachádzame aj niekoľko portrétov, najmä osobností rodnej Rimavskej Soboty. Štýlovo vychádzal z tradícií realizmu a impresionizmu. Okrajovo sa venoval aj sochárskej tvorbe. Realizoval sa jeho návrh na pamätník padlým v 1. svetovej vojne na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote, ktorý odhalili v roku 1942. Je aj autorom plastiky pamätníka básnika Mihálya Tompu v Chanave. Ku koncu svojho života sa venoval tvorbe reklamných filmov, scénografii a tvorbe kostýmov. Pracoval aj pre Filmové štúdio v Budapešti. Zomrel v roku 1967. 
Hoci olejomaľba s názvom Bakchanálie nepatrí svojimi výtvarno-estetickými kvalitami medzi najlepšie Makovitsove diela, predsa je ojedinelá a zaujímavá. Na zadnej strane obrazu sa nachádza nalepený papierový štítok, ktorý nás informuje o tom, že maľba bola objednaná istým advokátom z Rimavskej Soboty. Pre svoj nedostatočný erotický účinok bolo však dielo zo strany objednávateľa odmietnuté. Pod udaným názvom si totiž predstavoval niečo viac-menej pornografického charakteru. Autorom týchto slov je Dr. Midlík, ktorý bol pôvodným vlastníkom diela. Obraz bol vystavený aj na spomínanej výstave v roku 1966.
Tlačovú správu pripravila:

Mgr. Angelika Matušková,
historička umenia GMM

Čítať 3815 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!