štvrtok, 30 jún 2011 14:20

Chudobinec v Polomke, obraz poukazujúci na obrazné vyjadrenie myšlienky dobročinnosti v 18. storočí Doporučený

Napísal(a) PhDr. Oľga Bodorová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Predmetom mesiaca júl v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote je závesný obraz s názvom Chudobinec v Polomke od neznámeho autora. Dielo bolo reštaurované v rokoch 2006/2007 a obdobie jeho vzniku spadá  do druhej polovice 18. storočia. Olejomaľba s  netradičným námetom sa do zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea dostala v roku 1914 ako dar Ľudovíta Okolicsányho z Hrachova. Reštaurovaním boli prinavrátené umelecké a dokumentačno-historické hodnoty tohto vzácneho artefaktu. Komorná maľba rustikálneho charakteru zachytáva Chudobinec v obci Polomka a poukazuje na súdobé obrazné vyjadrenie myšlienky dobročinnosti

v zmysle kresťanskej náuky a skutočnej udalosti v konkrétnom historickom priestore. Obraz sa tak stal nositeľom  cenných informácií, dotýkajúcich sa problematiky zdravotnej a sociálnej starostlivosti o chorých, postihnutých a chudobných jedincov.
V obci Polomka, patriacej do muránskeho panstva, bol v roku 1725 grófom Štefanom II. Kohárym založený útulok pre chudobných, ktorého historická podoba je zachytená na našom diele. Kompozícia obrazu je členená do dvoch horizontálnych plánov nad sebou. V spodnom pláne je zobrazený svätý Martin na koni, ktorý rozrezáva svoj plášť a delí sa oň so žobrákom. V hornom pláne je postava svätice Alžbety Uhorskej (Durínskej ), ktorá je patrónkou charitatívnej činnosti. Do obrazu sú vkomponované latinské texty, tzv. „hovoriace pásky“ („banderole“). Predpokladaný význam textu:
„Polomská (nemocnica?) postavená pre chudobných na konci terajšieho roka
S vznešene nekonečne odhodlanou osvietenou božskou (Sv) Alžbetou
Prosím ťa, lekár, nebojácne sa staraj o chudobného. To žiada Kristus, ktorý (... je
Na pomoci spravodlivo liečiť rany chudobnému).
Svätý Martin chráni chudobného plášťom pomoci.“
Obraz vypovedá o súdobom prístupe k hendikepovaným členom spoločnosti v určitom historickom období a o type a charaktere inštitúcie akou bol chudobinec, ktorého stavba sa v obci Polomka zachovala dodnes.
PhDr. Oľga Bodorová,
raditeľka múzea


























Čítať 2838 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!