×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniha/hodak/1
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniha/hodak/1
streda, 23 november 2011 23:26

Dobytie Muráňa – Bratríci a lúpežný rytier Matej Bašo je ďalším príspevkom Pavla Hlodáka k spoznávaniu minulosti hradu Doporučený

Napísal(a) Peter Matiaš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ing. Pavol Hlodák a jeho najnovšia kniha Dobytie MuráňaV rámci Dní obce Muráň a pri príležitosti 740. výročia prvej písomnej zmienky o hrade a 690. výročia o obci sa dňa 17. septembra 2011 v informačnom stredisku Národného parku Muránska planina stretli priatelia a milovníci regionálnych dejín.
Autor mnohých kníh o Muráni Ing. Pavol Hlodák prezentoval svoju najnovšiu knihu: Dobytie Muráňa – Bratríci a lúpežný rytier Matej Bašo. Toto milé stretnutie sa nieslo v atmosfére doby dávno minulej, spomínala sa zaujímavá a v mnohých smeroch aj poučná história hradu. Autor poukázal na niektoré medzníky dejín hradu, ktoré nás všetkých zaujali. Stretnutie uvádzal spisovateľ Peter Glocko. Pavol Hlodák ako znalec

muránskej histórie nás neúnavne a za pomoci videoprojekcie oboznamoval s množstvom historických údajov. Pre krátkosť času a rozsiahlu tému, ktorá by si žiadala samostatný seminár, sa toto stretnutie po poldruha hodine skončilo podpisovaním jeho kníh. Je teraz len na nás čitateľoch, aby sme si tieto vzácne knihy pána Hlodáka prečítali a zamysleli sa nad dejinami muránskeho regiónu. Nad dejinami, ktoré fascinujú aj súčasníkov a ukazujú, že tento kraj mal v histórii Slovenska významné postavenie.
O histórii Muráňa som od autora Pavla Hlodáka prečítal všetky knihy a samozrejme aj poslednú Dobytie Muráňa, ešte pred týmto stretnutím.  Ako predchádzajúce, aj nová kniha ma preniesla do dávnej doby, dozvedel som sa nové skutočnosti, zložitosť žitia v dávnych časoch, úroveň myslenia ľudí a ich majstrovstvo, ktoré sa zachovalo až do dnešných čias. Zároveň je v knihe zachytená jedna z najkrajších častí prírody na Slovensku – Muránska planina, v ktorej sa hrad Muráň nachádza. Muránska planina – jej príroda a bohatá história ma zaujímali od mladosti. No len vtedy, keď človek vkročí na Muránsky hrad obklopený horami a nádhernými výhľadmi, zacíti úctu k prírode a zároveň si uvedomí silu ľudskej mysle a vynaliezavosti. Hrad aj celá príroda pôsobí nedobytne, človek si uvedomuje svoju malosť voči prírode, no pohľad na zvyšky hradieb ho presvedčia o sile človeka.
Aj preto je dôležité aby sme vedeli o svojej minulosti čo najviac, aby sme poznali ľudí, ktorí ju tvorili. Veľmi si vážim ľudí, ktorí túto minulosť otvárajú a snažia sa, aby sa o nej dozvedeli aj ostatní. Možno po prečítaní knihy Dobytie Muráňa sa niektorí čitatelia vyberú obdivovať prírodu a zároveň sa v mysli zahĺbia do dávnej histórie. Kniha im v tom určite napomôže.
Tento článok som napísal, aby som vyjadril obdiv nesmiernej tvorivosti, húževnatosti, osobnej obetavosti a finančnej angažovanosti Ing. Pavla Hlodáka a aby som objasnil zložitosť doby dávno minulej, no z ktorej sa môžeme poučiť aj dnes. Veď stále platí, kto si neváži minulosť, nezaslúži si budúcnosť. Autorovi želám mnoho zdravia a tvorivých síl, aby nám aj v budúcnosti jeho nové knihy priniesli toľko poučenia a hrdosti ako tie, ktoré už pre nás napísal.
Peter Matiaš
 

{gallery}kultura/kniha/hodak/1{/gallery}

Poznámka redakcie

Pavol Hlodák je rodákom z Muráňa, no v súčasnosti žije so svojou rodinou v Kalinove. Svoju rodnú dedinu má však stále v srdci a spomína ju aj vo všetkých svojich knihách, ktoré doteraz napísal. Za svoju publikačnú činnosť a za výnimočný prínos v oblasti regionálnej literatúry a publicistiky dostal v roku 2010 cenu Kvet kultúry a umenia, ktorú udeľuje Banskobystrický samosprávny kraj. Cenu starostu obce Muráň získal za spracovanie a vydanie knižnej publikácie Muránska kamenina (2001). Pracuje v Lučenci vo firme na výrobu keramických obkladov a dlažieb Novoker. Z tohto prostredia vzišli aj jeho knižné publikácie Hliny a glazúry v keramickej praxi (1993), Praktická technológia keramiky(1998) a Muránska kamenina - manufaktúra na výrobu keramiky.  Dejinám Muráňa, histórii Muránskeho hradu a osudom jeho vlastníkov sú venované publikácie:  Panstvo Muráňhospodárske dejiny (2006), Muránsky hrad a jeho páni (2007), Šľachtický rod Séčiovcov (2008), Šľachtické rody Koháry a Coburg (2009), Dobytie Muráňa (2011).


{jcomments on}

Čítať 5164 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:14

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!