×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/gff
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/atom
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/gff
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/atom
sobota, 17 marec 2012 17:04

Gemerský Nový rok v dokumentárnom filme z roku 1975 Doporučený

Napísal(a) Ján Bendo
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Pred viac ako mesiacom na stránke Maj Gemer bolo uverejnené video venované gemerskému folklóru počas Nového roku, ktoré nasnímala STV ešte v roku 1975. Vystupoval v ňom aj bývalý riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Revúcej PhDr. Ján Bendo ako sólista pesničky „Vyhorela lipka“, ktorý sa takto podelil s nami so svojimi spomienkami na nakrúcanie tohto dokumentu:
„Nikdy som nemal blízko k ľudovým piesňam a tancom. Bol som vedúcim v Revúcej a okolí slávneho orchestra RYTMUS 60 a na ľudové piesne, spievané v kroji som akosi zabudol. Raz, v roku 1975,  ma zastavil Janko Jasenka (ľudový hudobník, primáš, spevák, zberateľ a

upravovateľ ľudových piesní, rodák zo Sirku)  a nahovoril ma na pieseň Vyhorela lipka, vraj sa na Muránskej Zdychave bude nakrúcať televízna relácia, tak som súhlasil a túto pieseň s jeho ľudovou hudbou nacvičil.
Túto reláciu pripravila rodáčka z Jelšavy, vyrastajúca v blízkej Muránskej Hute PhDr. Mária Prasličková (dramaturgička, scenáristka, publicistka, etnografka), manželka slávneho vedca akademika, prof. MUDr. Milana Prasličku, DrSc. Ona bola v tom období redaktorkou Čsl. televízie, štúdio Košice. Zaradila reláciu do vysielania, pripravila scenár a zariadila celú realizáciu nahrávky. Nakrúcali sme najskôr hudobné podklady a potom obraz v jednom z upravených domov v Muránskej Zdychave.
V nahrávke účinkovali hlavne členovia Folklórneho súboru LYKOVEC z Revúcej (vedúci Ing. Július Homola), ľudová hudba súboru Lykovec na čele s Jánom Jasenkom, Paľo Škerdiak (divadelník, recitátor, priekopník detských divadelných prehliadok na Slovensku), obyvatelia  Muránskej Zdychavy, tiež rodičia Janka Jasenku, no a ja s tou jednou piesňou.
Celé to zastrešoval Dom kultúry ROH Pradiareň a trepáreň ľanu v Revúcej, riaditeľom v tom čase bol Ondrej Herich, ktorý bol aj hudobníkom, huslistom, spevákom a tiež predníkom v ľudovej hudbe."
MG


{jcomments on}

 

Čítať 2976 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!