×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniznica/muzeum
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniznica/muzeum
pondelok, 26 marec 2012 13:09

Knižnica Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote vlastní aj historické knižničné dokumenty Doporučený

Napísal(a) Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Súčasťou Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote je aj knižnica, ktorú tvorí príručný a historický knižný fond. Počiatky formovania knižnice sú spojené s počiatkami múzea samotného. Už na prvej celožupnej výstave v roku 1882 bol prezentovaný i súbor pozostávajúci z kníh, listinného materiálu a pečatí. Súčasťou historickej knižnice múzea sú knihy, periodiká, ako i celky inštitucionálnych knižníc, knihy rôznych šľachtických rodov (napr. rodu Gömöry zo Širkoviec) či iných významných osobností regiónu (napr. zakladateľa múzea Jána Fábryho alebo Ivana Daxnera z Tisovca). V značnej miere sú v ňom zastúpené regionálne publikácie, k existencii ktorých prispela existencia

dvoch regionálnych tlačiarní – tlačiarne Lévay a Rábely, ktoré v 19. a na začiatku 20. storočia produkovali bohatú škálu tlačovín pre široké okolie. Jeho súčasťou je aj 70 starých tlačí pochádzajúcich zo 16. storočia, ktoré boli Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky v roku 2005 vyhlásené za historické knižničné dokumenty. Historickú knižnicu tvorí 32 780 knižničných jednotiek.
Príručná knižnica ponúka bohatý výber publikácií regionálneho i nadregionálneho charakteru z rôznych vedných odborov. Obsahuje 11 270 knižničných jednotiek.
Činnosť muzeálnej knižnice spočíva v rozširovaní knižničného fondu a v jeho sprístupňovaní verejnosti. V roku 2011 ju navštívilo 1 500 návštevníkov, od študentov stredných a vysokých škôl, cez odborných pracovníkov až po náhodných bádateľov, ktorí sa zaujímajú o svoj región z historického alebo prírodného pohľadu. Od roku 1995 knižnica zostavuje na Slovensku ojedinelú periodickú publikáciu: Bibliografiu Gemersko-malohontského múzea. Knižnica je verejnosti prístupná v pondelok, v stredu a v piatok od 8:00 do 15:30. Na webovej stránke múzea www.gmmuzeum.sk nájdete ďalšie potrebné informácie.
Z celkového počtu kníh knihovníčka Mgr. Iveta Krnáčová vybrala jednu s názvom Rimavská Sobota na starých pohľadniciach (Bratislava: Dajama, 2008), ktorej autorkou je PhDr. Oľga Bodorová. Etnologička, znalkyňa hrnčiarskej produkcie Gemera-Malohontu, autorka výstav doma i v zahraničí, riaditeľka Gemersko-malohontského múzea. Všetky tieto slová a omnoho viac charakterizujú jej nepretržitú 37 – ročnú muzeálnu prácu.
V rámci VII. ročníka Mesiaca knihy sa v utorok 20. marca 2012 v expozičných priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote uskutočnila beseda s Oľgou Bodorovou. Besedy sa zúčastnilo vyše 70 žiakov z Evanjelickej základnej školy Zlatice Oravcovej, Základnej školy P. K. Hostinského a Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote. Autorku prišiel podporiť aj pracovný tím múzea.
Na úvod žiakom riaditeľka múzea vysvetlila na jednej strane náročnú a zdĺhavú, ale na druhej strane významnú a krásnu prácu v múzeu. Predstavený bol bohatý knižný fond, ktorý pomáha čitateľom dopĺňať ich vedomosti, obohacovať ich rôzne odborné práce a objavovať veci ešte nepoznané. A práve v týchto súvislostiach boli vysvetlené okolnosti vzniku publikácie Rimavská Sobota na starých pohľadniciach, ktorá je výsledkom autorkinho záujmu o regionálnu históriu. Predstavená publikácia je zaujímavá tým, že v sebe spája znalosti historikov s činnosťou múzejného pracovníka. Už z názvu Rimavská Sobota na starých pohľadniciach je zrejmé, že text je doplnený o fotografie, ktoré sú súčasťou zbierkového fondu múzea alebo boli získané počas autorkinho výskumu. Táto publikácia je pútavou prehliadkou historickej Rimavskej Soboty.         
Na 25. apríla 2012 knižnica Gemersko-malohontského múzea pripravuje besedu s jedným z najznámejších autorov kníh pre deti a mládež, so slovenským spisovateľom a scenáristom Petrom Glockom o knihe Kráľ psov (2011).
Martina Mareková
Foto: Júlia Ferleťáková
{gallery}kultura/kniznica/muzeum{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2374 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!