utorok, 28 máj 2013 17:48

Mám celú škálu tém a po „nálepke“ netúžim Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

alt(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravila pre širokú verejnosť 5. júna 2013 o 18.00 hod. žánrovo pestrú lahôdku prostredníctvom besedy o knihách so slovenským spisovateľom Gustávom Murínom.
Gustáv Murín, absolvent Prírodovedeckej fakulty UK, odbor

všeobecná biológia a cytológia, v roku 1983 získal titul doktora prírodných vied a roku 1991 kandidáta vied. Publikovať začal počas vysokoškolských štúdií články o ochrane životného prostredia, z oblasti kultúry a poviedky v denníkoch a časopisoch. Knižne debutoval roku 1989 reportážnou prózou Případ pohřbeného hřbitova. V priebehu osemdesiatych rokov to boli prvé literárne texty v časopisoch Slovenské pohľady, Literárny týždenník, Romboid, Dotyky. V tom čase bol zakladateľom Klubu mladých dramatikov a Kruhu mladých autorov. V deväťdesiatych rokoch bol editorom almanachu mladých spisovateľov strednej a východnej Európy Central Europe – Now a organizátorom stretnutia v Budmericiach. Ako samostatný editor zastupoval časopis Playboy na Slovensku. Autorsky spolupracoval so Slovenským rozhlasom, prispel k televíznym reláciám.
Gustáv Murín patrí k obľúbeným slovenským spisovateľom. Napriek tomu, že jeho literárna tvorba je rozsiahla a žánrovo pestrá, v poslednom období sa zviditeľnil najmä knihami o mafii. Nápady na túto tému sa rodili počas niekoľkých rokov.
Spisovateľ a publicista vydal takmer 30 kníh. Romány, novely, drámy, zbierky poviedok a esejí, vedecko-popularizačnú štúdiu o biológii, úvahy o manželstve, dlhovekosti, sexe, zbierky cestovných príbehov... A čo hovorí sám autor o sebe? „Nepíšem knihy preto, aby vychádzali, ale preto, že riešim nejaký problém a robím to pre ten-ktorý problém najadekvátnejšou formou. Sci-fi som písal preto, že za socíku mi nebolo veľmi vhod dať sa zaradiť do nejakých limitov. Akonáhle socrealistické hranice padli, hľadal som inú cestu. Takisto je to aj s esejami a románom,“ povedal Gustáv Murín (citované zo zdroja litcentrum.sk).
Tatiana Bachňáková

{jcomments on}

 

Čítať 1803 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!