piatok, 26 apríl 2013 15:35

Konzul Veľvyslanectva USA na derniére v knižnici Doporučený

Napísal(a) T. Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

alt(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) – Veľvyslanectvo USA v Bratislave a Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravili pre študentov rožňavských stredných škôl 24. apríla 2013 derniéru k výstave úspešného slovenského fotografa Filipa Kuliseva Amazing USA. Pozvanie na podujatie prijal konzul Veľvyslanectva USA v Bratislave pán Nathan Ringger. 

Spoločenskú miestnosť Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave zaplnili do posledného miesta študenti Gymnázia P. J. Šafárika, Obchodnej akadémie a Strednej zdravotníckej školy. Výnimočnosť tohto stretnutia spočívala v tom, že komunikácia hosťa a prítomných študentov prebiehala výlučne v anglickom jazyku.
V prvej časti podujatia sa rozprávalo o prekrásnej prírode USA a o fotografiách Filipa Kuliseva, ktorý je jedným z najvýznamnejších fotografov prírody na svete. Pán Nathan Ringger prezradil, že navštívil mnohé miesta, ktoré sú na vystavovaných fotografiách v priestoroch knižnice a že v USA je množstvo krásnych a zaujímavých miest, štátov. Vyzdvihol Disneyland, New York, Chicago i mnohé ďalšie. „Každé mesto má niečo do seba,“ povedal konzul v závere prvej časti.
Druhá časť stretnutia pozostávala z otázok študentov pre hosťa. Pán Nathan Ringger odpovedal na otázky, ktoré sa týkali víz, štúdia v USA a možností práce v USA pre študentov, čím ich veľmi zaujal. „Mám veľmi rád svoju prácu, umožňuje mi spoznávať veľa nových zaujímavých ľudí, nové krajiny, zvyky a veľmi rád sa učím nové jazyky,“ prezradil pán Ringger a pokračoval „Páči sa mi Bratislava, ale rád chodím a spoznávam aj menšie mestá. Navštívil som napríklad Košice, Prešov, Trenčín, Michalovce, Medzilaborce.“
Stretnutie so študentmi uplynulo veľmi rýchlo. Zhodnotili ho veľmi pozitívne, malo pre nich veľký prínos. Konverzácia bola plynulá, získal si ich pozornosť, zaujal ich, čomu nasvedčovali aj úsmevy na tvárach. Záverečný potlesk ako poďakovanie za príjemne a užitočne strávené dopoludnie znel preplnenou sálou mladých ľudí. A ako znie aspoň jeden názor z radov pedagógov? Mne osobne sa páčil milý prístup pána konzula, pôsobil skromným a príjemným dojmom a je to skvelá osobnosť,“ povedala pani profesorka Mgr. Zuzana Polónyová z Gymnázia P. J. Šafárika a pokračovala „Bol veľmi milý, srdečný, otvorený a priateľský. Ďakujem  za túto príležitosť, vďaka ktorej som spoznala takúto úžasnú osobu.“
Program pána konzula pokračoval ďalej. Vzácnu návštevu prijal primátor mesta Rožňava Pavol Burdiga v priestoroch Radnice. Po krátkom rozhovore, ktorý sa niesol vo veľmi srdečnej a príjemnej atmosfére, pán primátor ukázal konzulovi námestie, ktorého časť je v rekonštrukcii. Zástupcovia knižnice, ktorí ho po celý čas sprevádzali, mu navrhli aj výhľad zo Strážnej veže. Aj napriek skorému rannému cestovaniu z Bratislavy do Rožňavy neodmietol vyjsť 138 schodov, aby sa mu naskytol úžasný výhľad na mesto i široké okolie.
Milý, srdečný, otvorený, priateľský a usmievavý. Tak by sme mohli v stručnosti charakterizovať konzula Veľvyslanectva USA v Bratislave Nathana Ringgera, ktorý zavítal v stredu 24.4.2013 do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave na derniéru výstavy slovenského fotografa Filipa Kuliseva a diskutoval so študentmi vo svojom rodnom jazyku. Jeho neodkladné pracovné povinnosti mu neumožnili zotrvať dlhšie v našom meste, ale prisľúbil, že sa k nám vráti aj so svojou rodinou, aby bližšie spoznal náš kraj.
Záverečné poďakovanie patrí Veľvyslanectvu USA v Bratislave za sprostredkovanie výstavy skvelých fotografií prírodných scenérií, ktoré si mohla široká verejnosť počas dvoch mesiacov pozrieť v priestoroch knižnice, ako aj za možnosť derniéry s konzulom Nathanom Ringgerom. Srdečné poďakovanie patrí aj riaditeľom škôl a ich pedagógom, ktorí ochotne prijali pozvanie ako na vernisáž, tak aj na derniéru.
Tatiana Bachňáková

{jcomments on}

 

Čítať 2064 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!