×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/gega
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/gega
štvrtok, 12 máj 2011 19:30

Medzinárodný deň rodiny je novodobý sviatok, ktorý sa oslavuje od konca minulého storočia Doporučený

Napísal(a) Dr. Jozef Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Máj je bohatý na sviatky. Do venca sviatkov sa zaraďuje aj 15. máj. Ten patrí Medzinárodnému dňu rodiny. Je to novodobý sviatok, ktorý sa oslavuje od konca minulého storočia.
            Pri slove rodina sa každému vybaví klasické zloženie: otec, matka, dieťa. Môžeme povedať, že je to „zlatý trojuholník“. Zakladateľmi sú otec a matka. Plodom ich lásky – dieťa.
            Rodina zohrávala a ešte zohráva dôležitú úlohu. Vychádza z lásky muža a ženy, ktorá vyústila do manželstva. Pribúdaním nových členov sa postupne rozrastá. So vznikom rodiny narastajú nové úlohy pre jej všetkých členov. Mení sa postavenie otca, matky, detí.


            Každá rodina chce byť šťastná. Je to dobré, i správne, ale aj náročné. K tomu, aby bola šťastná prispieva svojím dielom každý člen rodiny. Keď je rodina úplná, ekonomicky zabezpečená, zahrnutá láskou, porozumením, pevnou spolupatričnosťou, harmóniou, je to super.
            Medzi hlavné úlohy rodiny patrí výchova detí. Tá je náročná, i zodpovedná. Všetko čo urobia rodičia ovplyvňuje deti. Základom je citová výchova. Tu svoju rolu od začiatku zohráva matka, ktorá dáva veľa lásky. Je trpezlivá, obetavá. Miluje svoje deti také, aké sú.
            V prvom období matka trávi najviac svojho času s dieťaťom. Kŕmi ho, uspáva, usmieva sa naň, láska ho, prihovára sa a tíši plač. Je mu kedykoľvek k dispozícii. Matka pre dieťa znamená istotu. Je samozrejmé, že vplyv matky  zanecháva na dieťati v jeho citovej oblasti celoživotné stopy.
            Šťastní sú ľudia, ktorí vyrástli v plnohodnotnej rodine. Neúplné rodiny sú pre deti zvyčajne pohromou. Chýba im otec alebo matka. Chýba im prirodzený vzor a mnoho ďalších vecí, záležitostí, podmienky, ale najmä láska. Z nedostatku potom plynú kopiace sa, ťažko riešiteľné problémy.
            Moderná doba priniesla voľné zväzky, bez sobáša, časté rozvody. V nich chýba súhra otca a matky pri výchove detí. Mnohé národné, i medzinárodné autority preto volajú po obnovení tradičného náhľadu na rodinu a úlohu oboch rodičov v nej.
            Rozhodnutie založiť si rodinu je však len a len na tej dvojici, ktorá sa rozhodne vstúpiť na „pole neorané“. Dá sa to zvládnuť. Len treba chcieť. Nehľadieť len na seba a svoje potreby. Nie je to jednoduché. Chce to veľa času, odriekania. Vynaložené úsilie sa zúročí v deťoch. Ekonomicky povedané: najlepšia investícia je do detí. Prečo? Lebo oni budú pokračovať v tom, čo sme my začali. Oni sú nielen nositeľmi našich génov, ale aj pokračovateľmi života na tejto planéte. A platí tu ešte jedno: Čím viacej lásky dávame, tým sa nám jej viacej vráti. Láska je radosť, šťastie, hybná sila, ktorá nás ženie dopredu, k novým métam.
            Na záver si dovolím všetkým návštevníkom tejto webovej stránky vysloviť želanie: želám Vám, aby ste si založili rodinu o akej snívate. Prajem všetkým, ktorí rodinu už majú, aby boli zdraví, šťastní a žili v blahobyte. Nech Vám nič nechýba. Tešte sa spoločne každý deň. Obohacujte sa navzájom. Radosť nech z Vás žiari a prináša Vám najväčšie uspokojenie, aké je len možné dosiahnuť.
Dr. Jozef Sabo

Čítať 3902 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!