sobota, 10 október 2015 12:25

Mitrovanie vyvrcholí večerným sprievodom bačov a valachov na Salaši pod Maginhradom

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová,
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

vt mitrovanie 2015 1aUkončenie pastierskej sezóny nazývané mitrovanie sa viaže k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Ide o starý zvyk, na ktorý pred štyrmi rokmi nadviazali v obci Veľké Teriakovce podujatím Slovenské mitrovanie, počas ktorého čakajú na verejnosť ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality, výstava a ďalšie sprievodné aktivity. 
Novinkou tohto ročníka bude večerný sprievod bačov a valachov s fakľami, ktorého súčasťou bude vyúčtovanie s majiteľom oviec a zábava pri ľudovej hudbe. Podobne to prebiehalo aj kedysi počas mitrovania nazývaného aj valaské hody, keď sa bačovia a valasi vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syry a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev. 

Dejiskom podujatia bude už tradične Salaš

pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach, ktorý v sobotu 24. októbra otvára svoje brány pre širokú verejnosť o 11.00 hod. Deň začína ukážkami prác na salaši ako napríklad pasenie oviec s ovčiarskymi psami, strihanie oviec, výroba syrov, odváranie žinčice či spracovanie ovčej vlny. Pri Humne

bude prebiehať súťaž vo varení baraních špecialít, kde budú prezentované rôzne spôsoby spracovania baranieho mäsa. Do súťaže sa môžu prihlásiť 5-člnené tímy priateľov, rodín či organizácií a firiem.

Atmosféru úvodnej časti programu obohatia hudbou a spevom účinkujúci na novom pódiu pri Pastierni - Javorová muzika z kraja Jánošíka, Detský folklórny súbor Radosť z Banskej Bystrice, Ženská spevácka skupina Skaliny a Mužská spevácka skupina Húžva z Hnúšte, Folklórny súbor Vepor z Klenovca, Jaroslav Petrinec a Andrej Kamenský.

Nebudú chýbať ani remeselníci s výrobkami viažucimi sa k pastierstvu,

ktorých rady sa tento rok rozšíria aj o ďalších miestnych výrobcov z regiónu a okolia s medom, medovinou i trdelníkmi. Okrem toho sú pre návštevníkov podujatia pripravené aj ďalšie sprievodné aktivity ako výstava oviec či drevených atrakcií pre deti v areáli salaša. V teriakovskom mlyne bude na spestrenie programu prebiehať výstava pod názvom Ovčiari - Valasi, remeslo a kultúra, ktorú pripravuje občianske združenie OZVENY Hrachovo v spolupráci s Ovčiarskym múzeom Liptovský Hrádok. Prostredníctvom informačných panelov a rôznych zbierkových predmetov sa návštevníci mlyna oboznámia s históriou valaského chovu oviec na Slovensku a ovčiarstvo im bude predstavené ako špeciálnu formu zamestnania, ktorá obohatila ľudovú kultúru na Slovensku.

Od 14.30 hod. zaplní areál salaša hudba, tanec a spev

v podaní folklórnych kolektívov i sólistov - Folklórna skupina Hájiček z Chrenovca-Brusna, Štefánikovci z Púchova, fujaristi Trio z Kotošky - Murinovci, Roman Košičiar z Tisovca, Mužská spevácka skupina a heligonkári pri FS Vepor z Klenovca, DFS Radosť z Banskej Bystrice a Folklórny súbor Hriňovčan z Hriňovej.
Už spomínaný sprievod bačov a valachov, v ktorom okrem iných účinkujú aj členovia Folklórneho súboru Marína zo Zvolena, odštartuje o 18.00 hod. a za svetla faklí sa presunie od salaša k Humnu, kde prebehne vyúčtovanie s majiteľom oviec. Po ňom bude nasledovať posedenie a zábava pri ľudovej hudbe FS Hriňovčan z Hriňovej pod vedením Janka Čiefa
Hlavnými organizátormi podujatia sú Miestna akčná skupina MALOHONT, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote a Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce. Odborným garantom podujatia je Katedra životného prostredia Fakulty prírodných vied UMB Banská Bystrica.
Realizáciu podujatia finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry SR. Podujatie sa koná za každého počasia.

Ing. Miroslava Vargová, manažérka MAS MALOHONT
Mgr. Stanislava Zvarová, metodička pre folklór GMOS v Rimavskej Sobote

 

Čítať 2270 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!