×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/slavik
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/slavik
streda, 08 júl 2015 15:11

Na 37. Klenovskej rontouke vytvorili slovenský rekord v hromadnom tancovaní originálneho gemerského tanca

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

kl rontouka 2aNáš najznámejší súčasný gemerský básnik Ondrej Nagaj pri písaní jednej svojej básne iste netušil, že raz sa dostane i do uší poslucháčov Klenovskej rontouky. A stalo sa tak aj pri otvorení jej 37. ročníka, pre ktorý boli určené tri dni - od 26. do 28. júna 2015. Spomenula ju aj pani Stanislava Zvarová, ktorá každoročne patrí k jej neodmysliteľným organizátorom, keď o nej napísala: "Úryvok z básne Ondreja Nagaja ma stále fascinuje, vyjadruje úctu k svojim predkom, k svojmu rodisku. Preto aspoň časť z nej a prostredníctvom autorovho vyznania chcem šíriť tieto krásne slová poeta, aby sme sa zamysleli nad tým čarovným a jedinečným rodiskom a miestom, v ktorom žijeme." 

„….Kraj ty môj čarovný, aj mňa si odkojil.
Kdekoľvek zablúdim, nosím ťa stále sebou.  
I smútok zakryješ, i bolesť zahojíš,
ani mi nevyčítaš, že som doma nebol.

Od nížin po stráne dvíhaj sa ku kráse,
po predkoch spievaj si zdedenú pesničku.
Každý tvoj rodák pozná Ťa po hlase,
vždy mu buď oporou, vždy mu buď na blízku.“  

Poézia patrí ku folklóru tak, ako výšivky našich materí k bielenému plátnu každoročne obnovovanému z napradených priadzí a utkaných nití na staručkých krosnách visiacich už iba po niekom za

starými múrmi rodičovských domov.

Náš Gemer sa takto znovu "vyrichtoval" do krásnych ľudových krojov, aby  spevom  a hudbou upriamil pozornosť najprv na Klenovec a potom aj na iné miesta slávností tohto regiónu. Aj preto obec pod Klenovskými lazmi privítala na tohtoročných slávnostiach najkrajšie i najlepšie z toho, čo tomuto regiónu prislúcha. A to už od detských rokov strávených v súboroch Hájik a Rimavček z Rimavskej Soboty, Mladosť a Zornička z Klenovca, Čížiček z Tisovca, Lykovček z Revúcej.
Návštevníci Klenovca už od piatku mohli vidieť folkloristov zo Slovenska i zahraničia, počuť a spoločne si zaspievať tradičné ľudové piesne, ochutnať domáce špeciality z okolitých dvorov, či potešiť svojich blízkych malým darčekom z jarmoka. Vďaka vernisáži sa návštevníci dozvedeli viac tiež o majstrovi Jánovi Rudolfovi Stehlíkovi, ktorý bol jediným výrobcom kyjatických hračiek. K ojedinelému prežívaniu folklóru v Klenovci prispeli aj jarmočníci, ktorí ponúkali väčšinou svoje ručne robené výrobky.

Zvedaví sme boli aj na to, ako dopadne vyhlásený pokus o slovenský rekord v tancovaní tradičného klenovského tanca Rontouka. Pokus sa vydaril - rekord vytvorili. Tancovalo celé námestie Karola Salvu, keď sa do tanca prihlásilo 130 párov, ktoré sa prvýkrát takto zapísali do Slovenskej knihy rekordov.
Všetko išlo teda tak, ako si organizátori priali a návštevníci želali. Už v prvý deň potešil účastníkov festivalu Folklórny súbor Magura z Kežmarku v hodinovom večernom programe Kjeby tu byl Sabala. Sobota bola najbohatšia na súbory i jednotlivcov, ktorí prišli potešiť Klenovskú rontouku a jej účastníkov. K slovu sa dostali i naše folklórne skupiny zo stredného i horného Gemera, ktoré reprezentovali FSk spod Kohúta z Revúčky a Muránskej Zdychavy, MSS Húžva z Mokrej Lúky, FSk Stromíš z Vlachova a FSk Revúška z Revúčky.
Viac toho stihol zachytiť prostredníctvom objektívu fotoaparátu náš priateľ Peter Poboček z Revúcej, ktorý Klenovskej rontouke venoval celý svoj voľný čas. Aj keď potom musel na niekoľko dní využiť zdravotnú pomoc, poskytol stránke Maj Gemer všetko najlepšie čo v Klenovci uvidel a zachytil. Vyše 180 jeho záberov je pripojených v našej galérii len pre Vás.

MG - od

Foto: Peter Poboček

[cincopa A4FAyssCkmIu]

 

Čítať 2054 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!