×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/vystava/caro
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/vystava/caro
streda, 22 jún 2011 15:16

Na Hrade Krásna Hôrka očakávajme príchod tajomnej levočskej bielej pani Doporučený

Napísal(a) M.Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Počuli ste už o levočskej bielej pani? Ste na túto tajomnú dámu zvedaví? Tak príďte na Hrad Krásna Hôrka, kde sa uskutoční skvelá výstava pod výstižným názvom Levočská biela pani. Táto vynikajúca výstava je projekt Slovenského národného múzea - Spišského múzea v Levoči, ktorý predstaví výsledky trojročného bádania autoriek výstavy (Dáša Uharčeková-Pavúková, Silvia Lörinčíková, Mária Novotná, Eva Lazárová, výtvarný a grafický návrh: Mgr. art. Matúš Lány) a prezentuje obdobie života a životné osudy Julianny Korponayovej, známej ako levočská biela pani. Originálne exponáty, dobové dokumenty, unikátne materiálové

kópie dobových šiat priblížia osobu i osudy slávnej záhadnej osobnosti. Prvá časť prináša obraz skutočnej postavy Juliany Korponayovej, dcéry, ženy a matky na pozadí udalostí doby. Druhá časť výstavného projektu približuje legendu o krásnej žene, ktorá predstierala lásku k povstaleckému kapitánovi Štefanovi Andrášimu, aby mu jednej noci ukradla kľúč od levočskej mestskej brány a vpustila cisárske vojská. V tejto časti sa autori venujú interpretácii príbehu v literárnych, výtvarných i filmových umeleckých dielach. Okrem unikátnych archívnych dokumentov (napríklad originál Szátmarského mieru, kapitulácia Levoče pred cisárskymi vojskami, či dokumenty týkajúce sa Juliany Korponayovej, ako prepisy výsluchu, testament, listy z väzenia)  približujú zložitosť doby rákociovského stavovského povstania aj výtvarné diela. Návštevníkovi sa predstavia tváre protagonistov – Juliany Korponayovej, Františka Rákociho II., Štefana Andrášiho či Žofie Serédyovej a iných. Na výstave sa prvýkrát stretli dobový portrét Juliany Korponayovej s jej romantickou podobou na levočských dverách či testament Andrášiho manželky Žofie Serédyovej, románovej sokyne Levočskej bielej panej, ktorý je prezentovaný súčasne s poslednou vôľou a inými dokladmi. Portréty Juliany Korponayovej a Štefana Andrášiho dokonca inšpirovali autorov výstavy k vytvoreniu kópií ich šiat v skutočnej veľkosti. Legendu zhmotňuje kostolná lavica z levočského Chrámu sv. Jakuba, v ktorej sedávala biela pani, látka z jej šiat, dobové zariadenie jej izby a ďalšie jedinečné exponáty.
Výstavu o Levočskej bielej pani s podtitulom Za bozk zradila krajinu, za krajinu obetovala svoju hlavu sprístupnili vo výstavných priestoroch Spišského múzea v Levoči 11. novembra minulého roku.  Teraz sa presťahuje na Krásnu Hôrku. Slávnostná vernisáž výstavy a kultúrny program sa bude konať 30. júna 2011 o 16.00 hod. v Rákocziho trakte na hrade Krásna Hôrka.
Výstava bude sprístupnená v dňoch 30. 6. 2011 - 30. 9. 2011. Pre záujemcov o výstavu vytvorí múzeum špecializovanú prehliadkovú trasu.
Marta Mikitová

Čítať 2878 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!