×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/vystava/caro
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/vystava/caro
štvrtok, 05 apríl 2012 13:30

Na otvorení výstavy o krtkovi sa zúčastnili deti materských škôl, mamičky i babičky so svojimi ratolesťami Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V spolupráci s Českým centrom Bratislava v utorok 3.4.2012 sme v  priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave na ul. Lipová č. 3. slávnostne otvorili  putovnú výstavu  nezabudnuteľnej detskej postavičky – KRTKO. Jej autorom bol známy český animátor a ilustrátor Zdeňek Miler, ktorý žil v rokoch 1921 – 2011. Príbehom s krtkom Miler venoval väčšinu svojej tvorby približne 50 filmov z celkových sedemdesiatich. K tomu doplnil nezameniteľnými ilustráciami vyše štyridsať kníh pre deti.
Na otvorení výstavy sa zúčastnili deti materských škôl, mamičky i babičky so svojimi ratolesťami.

Keďže po marci začal Týždeň detskej knihy, pozvali sme si aj deti zo Základnej umeleckej školy, literárno-dramatického odboru, ktoré vystúpili s krátkym programom na tému ako sa správať a mať rád knihu:
"Čítalka"(Monika Nell), ktorá býva v knižnici, každý deň kontroluje a listuje, či sú knihy v poriadku. Raz nájde zlepené stránky zvyškom žuvačky. Rýchlo si zavolá hopsajúcich "Pomkov"( Žofia Bodoková, Katarína Szombathyová, Veronika Fazekašová), ktorí deťom vysvetlia, ako slušní a múdri čitatelia majú s knižkami narábať. Úlohou detí je, aby si zapamätali, že sa stránky listujú iba čistými rukami, že sa nad knihami nesmie jesť, nerobia sa  papierové ušká zo stránok a zásadne sa do nich nepíše. Potom spolu "čarujú" a v spoločne v odčarovanom otvorenom kufri si nájdu hračky, ktoré deti vedia správne pomenovať a priradiť im začínajúce písmenká. Deti sú veľmi šikovné a "POMKOVIA s ČÍTALKOU sú spokojní, veď všetci vedia, že v KNIHÁCH JE NIEČO VZÁCNE, niekto v nich býva. Kto? Predsa čarovné, poučné a milé rozprávky,“ prezradila pani učiteľka ZUŠ Monika Kardosová.
Po krátkom programe nasledovalo premietanie dlhoočakávaných rozprávok s Krtkom. Úsmevy, smiech i prekvapené očká nasvedčovali tomu, že KRTKO ostane ešte dlho aktuálny aj pre ďalšie generácie detí.
Putovná výstava v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave bude širokej verejnosti sprístupnená počas otváracích hodín od
3.4.2012  do 25.4.2012. Vstup je voľný.
Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského

FOTOGALÉRIA Z OTVORENIA VÝSTAVY
{jcomments on}

Čítať 2185 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!