utorok, 05 marec 2013 17:23

Najnavštevovanejším múzeom bolo v minulom roku Spišské múzeum v Levoči Doporučený

Napísal(a) Artur Šturmankin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Slovenské  národné  múzeum  je  so  svojimi  18timi  špecializovanými  múzeami a stovkami expozícií najväčšou kultúrnou  inštitúciou na Slovensku. V roku 2012 sme okrem stálych expozícií a výstav hostili aj viacero podujatí, koncertov či divadelných predstavení.   
Zatiaľ  čo  v roku  2011  bola  návštevnosť  takmer  960 000  návštevníkov, minulý  rok naše  hrady,  zámky,  kúrie,  kaštiele  a  ostatné múzejné  objekty  navštívilo  1 137 243 návštevníkov.

Najnavštevovanejším múzeom  bolo  v minulom  roku  Spišské múzeum  v Levoči,  pod ktorého správu spadá Spišský hrad, Historická radnica a Dom Majstra Pavla v Levoči. Ich  expozície  navštívilo  takmer  250 000  návštevníkov.  Medzi  najnavštevovanejšie patria  ďalej  Múzeum  Bojnice,  Múzeum  Červený  Kameň  a takmer  120 000 návštevníkov  si  pozrelo  aj  novo  zrekonštruované  priestory  Bratislavského  hradu v Historickom múzeu SNM.  
„Záleží nám na našich návštevníkoch, vážime si rodiny, študentov, školy aj seniorov. Snažíme  sa  prezentovať  nové  a zaujímavé  výstavy  a prilákať  aj  prednáškami,  či najrôznejšími podujatiami, počas  celého  roka. Sme  vďační  za  každú  jednu predanú vstupenku  a budeme  sa  snažiť  našich  návštevníkov  nesklamať,“  hovorí  Rastislav Púdelka, generálny riaditeľ SNM.  
V tomto  roku  oslavuje  Slovenské  národné  múzeum  svoje  120.  výročie.  Vo  svojej sídelnej budove hostí od začiatku  februára výstavu Štýl a móda 60.  rokov, ktorú  za prvý  týždeň  navštívilo  viac  ako  2500  návštevníkov.  Začiatkom  apríla  otvoríme multimediálnu výstavu Levočská biela pani. Okrem týchto dvoch výstav uvedieme aj výstavu  funkcionalistickej  architektúry Nová  doba  – Nový  svet  a k 120-temu  výročiu sme pripravili aj výstavu tých najlepších a najvzácnejších predmetov zo zbierok SNM.
Historické múzeum, ktoré sídli na Bratislavskom hrade ponúka návštevníkom viacero výstav  k 20.  výročiu  Slovenskej  republiky.  Od  26.  februára  2013  je  otvorená fotografická výstava 20 rokov na českých a slovenských námestiach, ktorá zachytáva najrôznejšie udalosti na námestiach v Prahe a v Bratislave.
V Bojniciach  počas  Veľkej  noci  na  návštevníkov  čakajú  špeciálne  jarné  prechádzky a prvý  májový  víkend  najpopulárnejšie  podujatie  Medzinárodný  festival  duchov  a strašidiel.
Nové  výstavy  a podujatia  realizujeme  aj  vďaka  Poštovej  banke,  ktorá  bude  SNM podporovať aj v tomto roku. Spolu  s Poštovou  bankou  tiež  organizujeme  projekt  Škola  v múzeu.  Do  neho  sa v minulom roku zapojilo 2500 detských návštevníkov.
Slovenské  národné  múzeum  je  aj  tento  rok  so  Zväzom  múzeí  koordinátorom podujatia  Noc  múzeí  a galérií.  V našich  múzeách  prichystáme  do  neskorej  noci mnoho podujatí, súťaží, hier, pozorovaní, prednášok či divadelných predstavení.
V letných  mesiacoch  sa  na  návštevníkov  tešia  aj  múzeá  ľudovej  architektúry v prírode, v Martine a tiež vo Svidníku.
Artur Šturmankin

{jcomments on}

 

Čítať 2248 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!