×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/divadlo/actores/18
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/divadlo/actores
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/divadlo/actores/18
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/divadlo/actores
pondelok, 04 máj 2015 20:35

Najväčšia koncentrácia hercov v čase Zochovej divadelnej Revúcej bola v metropole stredného Gemera

Napísal(a) Mgr. Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

zdr 12 aV Mestskom dome kultúry v Revúcej sa v dňoch 30. apríla až 2. mája 2015 uskutočnil 41. ročník Zochovej divadelnej Revúcej. Vyhlasovateľom tohto podujatia, ktoré sa konalo pod záštitou MVDr. Evy Cireňovej, primátorky mesta Revúca, je Národné osvetové centrum Bratislava z poverenia Ministerstva kultúry SR.
Na tejto krajskej súťažnej prehliadke amatérskeho činoherného divadla a divadla mladých, ktorú zorganizoval Banskobystrický samosprávny kraj, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote a Mestské kultúrne stredisko v Revúcej, sa zúčastnilo 12 divadelných súborov. Vo štvrtok po slávnostnom otvorení riaditeľkou GMOS a viceprimátorom mesta Revúca svoj talent predviedli súbory z Rimavskej Píly, Rimavskej Soboty, Revúcej, Modrého Kameňa a z Veľkého Krtíša. Piatok patril súborom zo Slovenskej Ľupče, Tisovca, Zvolena a zo Žarnovice. A v sobotu si nadšenci divadla mohli pozrieť predstavenia súborov z Medzibrodu a dve z Lučenca. 

V sobotu popoludní

sa v spoločenskej miestnosti Alfa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie. V oboch kategóriách (divadlo mladých a činoherné divadlo) sa udeľovali 3 ceny – cena primátorky mesta, cena riaditeľky

GMOS a cena riaditeľky MsKS. Súbory hodnotila odborná (Alžbeta Verešpejová, Miro Zwiefelhofer, Ján Fakla) aj študentská porota (Lujza Laudárová, Viktória Valašteková, Matej Stejskal, Lukáš Fillo), ktorá po dlhých rozborových seminároch súťažnú prehliadku nakoniec vyhodnotila takto: 

V kategórií divadlo mladých

sa na treťom mieste umiestnilo Divadlo ZUŠ Slovenská Ľupča s inscenáciou „Posledné zbohom“, na druhom mieste skončil DS Úsmev pri ZUŠ v Modrom Kameni s inscenáciou „Kto z koho“ a túto kategóriu vyhralo Divadlo Alterna pri ZUŠ v Rimavskej Sobote s inscenáciou „Kazateľnica, alebo Stan story“, ktoré zároveň aj postupuje na celoslovenský festival divadla mladých FEDIM Tisovec, ktorý bude 12-14.júna. 

2. miesto v kategórií činoherné divadlo obsadilo Medzibrodské kočovné divadlo a jeho „Statky-zmätky“ a 1. miesta sa udelili dvom súborom – DS Daxner z Tisovca za incenáciu „Slučka pre dvoch“ a OZ Divadlo bez groša z Veľkého Krtíša za inscenáciu „Čajka“. Oba súbory postupujú na celoštátnu prehliadku amatérskeho divadla EXIT Levoča, ktorá sa uskutoční 19-21 júna.
Individuálne ceny získali TOMÁŠ POHORELEC za hudbu v inscenácií „Statky - zmätky“ a MICHAL STEJSKAL s MILANOM CIBULIAKOM za scénografické riešenie inscenácie „Slučka pre dvoch“.

DVE AUTORSKÉ VÝSTAVY

Súčasťou krajskej prehliadky bola aj vernisáž dvoch autorských výstav – BENÁTSKE MASKY MARTY KANALOVEJ a MOJA OPTIKA – ATTILA GECSE. Marta Kanalová je rodáčka z Revúcej a má za sebou niekoľko samostatných a kolektívnych výstav. Povolaním je novinárka, je majiteľkou internetových novín a medzi jej záľuby patrí fotografovanie a výroba benátskych masiek. 

Attila Gecse rád fotografuje tak prírodu, ako aj rôzne kultúrno-spoločenské podujatia. Je členom Gemerského fotoklubu. Mal mnoho spoločných aj samostatných výstav. Fotografuje a vystavuje nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Obidve výstavy si môžete pozrieť do 22. mája 2015 vo výstavnej miestnosti Mestského domu kultúry v Revúcej.
Text: Mgr. Martina Urbanová
Foto: Peter Poboček

[cincopa AkHAbi8aMtKE]

 

Čítať 2151 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!