×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/folklor/kraj
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/folklor/kraj
štvrtok, 20 jún 2013 15:28

Nedajte košom jubilantke, tridsaťpätročnej Klenovskej Rontouke, najmä keď vás Jánošík pozýva Doporučený

Napísal(a) Jaroslava Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dňoch 28.6.-30.6.2013 sa v Klenovci uskutoční jubilejný 35. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností – Klenovská Rontouka.
Program slávností aj tento rok návštevníkom ponúka zaujímavé scénické programy, jarmok remesiel, dvory, výstavy, malé scénické programy, gastronomické a iné špeciality z regiónu, tiež interaktívne sprievodné podujatia ako škola spevu, tanca, remesiel a rôzne súťaže.
Autori programov, sprievodných programov, dvorov ako aj vizuálnej

stránky celých slávností sa zamerali na postavu Juraja Jánošíka a zbojnícku tematiku, keďže si tento rok pripomíname 300. výročie smrti tohto najznámejšieho slovenského zbojníka (ktorého pôsobenie je okrem iného, spájané aj s obcou Klenovec a okolím). Programy na Klenovskej Rontouke pripomenú tiež chýrneho gemerského primáša, speváka, zberateľa ľudových piesní a zanieteného folkloristu – Jána Jasenku, ktorý by tento rok oslávil 85 rokov života. Všetci pamätníci si budú môcť pripomenúť aj históriu 35. ročnej Klenovskej Rontouky.
Okrem tradičných scén na Námestí, Amfiteátri a vo dvoroch, pribudne tento rok aj malá scéna na jarmoku, tzv. jarmočisko, na ktorom sa budú prezentovať remeselníci, jarmočná nálada a v sobotu večer prebehne aj zlosovanie vstupeniek.

V Kultúrnom dome bude pre záujemcov pripravená burza národopisnej literatúry.
Na Klenovskej Rontouke sa v troch samostatných programoch predstavia regionálne folklórne kolektívy, vrátane detských folklórnych súborov, speváckych skupín a sólistov spevákov. Vystúpi tiež Ján Ambróz a Ľudová hudba Borievka, folklórne súbory Technik z Bratislavy, Podpoľanec z Detvy, Rozsutec zo Žiliny, folklórne skupiny: Stromíš z Vlachova, Dobrona z Dobrej Nivy, Ženská spevácka skupina folklórneho súboru Marína zo Zvolena a mnohí sólisti speváci, inštrumentalisti a tanečníci. Nebudú chýbať ani folklórne kolektívy zo zahraničia; tento rok zo Srbska, Maďarka a Poľska.
V piatok, aj v sobotu, po programe na hlavných scénach je pre všetkých pripravená ľudová zábava.
Klenovská Rontouka ponúka viacero programov a sprievodných programov, ktoré môžu návštevníci vidieť a zažiť len v Klenovci; nehovoriac o atmosfére, ktorú nemožno zažiť naozaj nikde inde.
V mene organizátorov, autorov programu a účinkujúcich všetkých srdečne pozývam 28.6-30.6.2013 do Klenovca na Klenovskú Rontouku 2013.
 

Jaroslava Jelchová, GMOS

PROGRAM SLÁVNOSTÍ:

Čítať 1999 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!