×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/vystava/jir
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/muzeum/krmidlo/6
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/vystava/jir
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/muzeum/krmidlo/6
piatok, 08 júl 2011 10:51

Nestihli ste Južnú Afriku? Stále je vám na dosah ruky prostredníctvom výstavy A. Jirouška Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Alexander Jiroušek, výtvarník – fotograf, ktorý sa od roku 1975  venuje fotografickej tvorbe ako výtvarník v slobodnom povolaní. Jeho fotografie sú súčasťou vyše 130 publikácií. Za dlhoročnú fotografickú tvorbu mu udelili v roku 2004 Cenu Mesta Košice a v roku 2005 Cenu Fair Play Slovenského olympijského výboru za dlhoročnú propagáciu Slovenska a fotografovanie Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, nepretržite od roku 1967.
Na otázku, prečo sa rozhodol stať fotografom samotný autor povedal: „ Najprv som fotil prírodu ako je  Slovenský raj, Tatry, Pieniny. Posielal som fotografie do rôznych súťaží

a prišli aj prvé ocenenia. Od roku 1967 fotím nepretržite. Fotil som aj  úlohy ako súčasť vedeckej dokumentácie. V bývalom zamestnaní som dodával fotky do všetkých propagačných materiálov, neskôr do publikácií o fabrike, na kalendáre. Dodával som fotky aj pre obchodné organizácie, ktoré exportovali naše výrobky. Tam sa mi rozšírila fotografická činnosť natoľko, až som to skúsil sám a na vlastnú päsť. A doteraz som vydržal," povedal pán Alexander Jiroušek.
Južná Afrika, ktorú zdokumentoval významný slovenský fotograf Alexander Jiroušek je názov výstavy, ktorú si môžete bezplatne pozrieť i v mesiaci júl v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave. „Juhoafrická republika patrí medzi najvyspelejšie africké štáty. Pre našinca, obyčajného človeka takmer nedosiahnuteľná krajina,“ hovorí jedna z pracovníčok knižnice a pokračuje:
„Samotný autor sa tam dostal zaujímavým spôsobom a pri tej príležitosti využil pár dní k tomu, aby časť tejto krajiny zachytil svojim fotoobjektívom a priblížil ju aj prostredníctvom svojich výstav širokej verejnosti."
Nespočetné množstvo lákadiel, mnohotvárna etnická a kultúrna mozaika, hora, ktorá nemá žiaden vrchol, zlato a diamanty ako centrum obchodu, jedinečná oblasť, kde sa koná súťaž v surfovaní, možnosť vidieť "veľkú päťku" ...svet sústredený v jednej krajine. „Už nie jeden návštevník našej knižnice skonštatoval, že aj do tých končín by si vedel predstaviť ísť tráviť dovolenku," potvrdila pracovníčka knižnice a dodáva:
"Neváhajte a príďte si tieto krásne fotografie vychutnať. Zároveň sú k nahliadnutiu na požiadanie aj niektoré publikácie autora."
A na záver to najdôležitejšie - počas letných mesiacov júl - august je v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave zmena výpožičného času: pondelok 8.00 hod. - 16.00 hod., utorok 8.00 hod. - 16.00 hod., streda 9.00 hod. - 18.00 hod., piatok 8.00 hod. - 16.00 hod. Tešíme sa na Vás.
Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

{gallery}kultura/vystava/jir{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2289 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!