×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/expozicia/medovniky
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/expozicia/medovniky
štvrtok, 21 február 2013 14:15

Nevídané: Japonský ľudový súbor Krásna Hôrka prispel na obnovu slovenského hradu Krásna Hôrka Doporučený

Napísal(a) Artur Šturmankin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Japonský folklórny súbor Krásna Hôrka z Tokya. Detail.V pondelok  18.  februára  2013  japonský  ľudový  súbor  Krásna Hôrka  prispel  sumou 1000 € na účet verejnej zbierky na obnovu hradu Krásna Hôrka. „Sme veľmi radi, že Slovenské  národné  múzeum  môže  spolupracovať  s japonským  súborom  Krásna Hôrka. Ďakujeme za príspevok a okrem finančného daru si vážime aj to, že v ďalekej krajine  ako  je  Japonsko,  je  prítomný  slovenský  folklór  a tradície,“  hovorí  generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka.

Seiichi Okubo (prvý zprava) vedúci súboru Krásna Hôrka a Vladimír Urban (v strede) z Košíc pri stretnutí. Folklórny súbor Krásna Hôrka vznikol v japonskom Tokyu v roku 1993 pri príležitosti návštevy Vladimíra Urbana, ktorý je umeleckým vedúcim folklórneho súboru Železiar z Košíc.  Súbor  vedie  Seiichi  Okubo  a jeho  členovia  sú  Japonci,  ktorí  sa  zaujímajú o slovenskú ľudovú kultúru.
Štyridsaťšesť členov  sa  stretáva  pravidelne  dvakrát  do  mesiaca  a učia  sa  slovenské  ľudové tance. Začínali pre vlastné potešenie, ale v súčasnosti už súbor propaguje slovenské ľudové tance v medzinárodnej folklórno-tanečnej komunite v Japonsku. Japonský folklórny súbor Krásna Hôrka z Tokya pri vystúpení.Ich repertoár zahŕňa tance z regiónov Zemplín, Šariš, Liptov, Spiš, Gemer, Horehronie či Myjava.
Stav  účtu  verejnej  zbierky  na  obnovu  národnej  kultúrnej  pamiatky  hradu  Krásna Hôrka je k dnešnému dňu 155 993,99 €. Zatiaľ sa z prostriedkov na účte nečerpalo. Peniaze  zo  zbierky  budú  využité  na  financovanie  prác  spojených  s  obnovou  hradu Krásna  Hôrka,  ktoré  majú  charakter  modernizácie,  a  ktoré  neuhradí  poisťovňa.
Použijú  sa  tiež  na  reštaurovanie  zbierkových  predmetov,  ktoré  boli  poškodené  pri požiari.
Artur Šturmankin, SNM

{jcomments on}

Čítať 4907 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!