pondelok, 14 január 2013 16:20

Poklad dávnych zvitkov je témou výstavy Biblia na cestách v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – tlačová správa) - V Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave je od 8.1. do 25.1.2013 sprístupnená výstava pre širokú verejnosť „Biblia na cestách“. Počas trvania výstavy sa uskutoční v stredu 16.1.2013 o 16.30 hod. prednáška o biblii pod názvom „Poklad dávnych zvitkov“.
V rokoch 1947-1956 boli v blízkosti Kumránu pri Mŕtvom mori objavené zvitky celkom v jedenástich

jaskyniach.
Kameň, ktorý pred viac ako šesťdesiatimi rokmi hodil beduínsky pastier do jednej jaskyne, viedol k objavu, ktorý býva označovaný za najväčší archeologický objav dvadsiateho storočia. Beduín počul, ako kameň roztrieštil hlinenú nádobu. Ten muž jaskyňu preskúmal a našiel prvú časť pokladu, ktorý sa stal známym pod označením zvitky od Mŕtveho mora.
Zvitky od Mŕtveho mora, označované aj ako Kumránske zvitky, sú staroveké židovské rukopisy, z ktorých väčšina je napísaná hebrejsky, niektoré armejsky a niekoľko ich je napísané po grécky. Mnohé z týchto zvitkov a zlomkov sa datujú do doby pred narodením Ježiša, a sú teda staré vyše 2 000 rokov.
Čo sú zvitky od Mŕtveho mora, či sú fotografie prístupné digitálne, ako ich našli vedci, čo obsahujú a množstvo ďalších poznatkov si môžete prísť vypočuť dňa 16.1.2013 o 16:30 hod. do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave. V tento deň bude beseda spojená s premietaním na tému „Poklad dávnych zvitkov“. Vstup je voľný.
Tatiana Bachňáková


{jcomments on}

Čítať 2017 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!