pondelok, 14 január 2013 19:20

Posvätný odkaz - Cyril a Metod v slovenskom výtvarnom umení je názov výstavy v Rimavskej Sobote Doporučený

Napísal(a) Mgr. Angelika Matúšková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Posvätný odkaz - Cyril a Metod v slovenskom výtvarnom umení je názov výstavy, ktorej vernisáž vo výstavných priestoroch  Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote bude 17. januára 2013 o 14.00 hod. Výstava vzniká pri príležitosti 1 150. výročia príchodu byzantskej misie na Veľkú Moravu.
Výstava prezentuje vzácne diela a ich autorov, ktorí rozvíjali cyrilo-metodské tradície v slovenskom výtvarnom umení. Ide o sochárov Tibora

Bártfaya, Jána Kulicha, Stanislava Mikuša, Kláru Patakiovú, Mariána Polonského, pedagóga a výtvarníka Ľubomíra Bereša a víťaza súťaže na pomník svätcov Cyrila, Metoda a Gorazda v Bratislave Antona Gábrika. Návštevníci môžu uvidieť aj práce maliara Stanislava Harangozóa, Ľuba Zelinu, Zuzany Hložníkovej či Evy Trizuljakovej. Ide o reprezentatívny výstavný celok a dlhodobý výstavný projekt na Slovensku a v zahraničí, pričom jeho zavŕšenie sa uskutoční v Košiciach v roku 2013, kedy sú Košice aj Európskym hlavným mestom kultúry. Kurátorom výstavy je predseda Klubu výtvarných umelcov a teoretikov a predseda Výtvarného odboru Matice slovenskej Ladislav Skrak.
Výstava Posvätný odkaz - Cyril a Metod v slovenskom výtvarnom umení bola po prvý raz sprístupnená na Pedagogickej fakulte UKF v Nitre v októbri 2012. Je to významný spoločný projekt dnes už renomovaného Klubu  výtvarných umelcov a teoretikov a nastupujúceho Výtvarného odboru Matice slovenskej k 1150. výročiu príchodu Cyrila  a Metoda na územie  Veľkej Moravy.
Výstavu, rozprávajúcu príbeh o slovanských vierozvestcoch si môžu návštevníci pozrieť v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote do 28. februára 2013.
Mgr. Angelika Matúšková

{jcomments on}

 

Čítať 2301 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!