pondelok, 02 apríl 2012 18:14

Pozvánka na putovnú výstavu Zdenka Milera – o nezabudnuteľnej detskej postavičke krtka Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V spolupráci s Českým centrom Bratislava Vás srdečne pozývame na putovnú výstavu nezabudnuteľnej detskej postavičky krtka do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave na ul. Lipová č. 3.
Zdeněk Miler (nar. 21.2.1921 Kladno, zomrel 30. novembra 2011 Nová Ves pod Pleší) bol český animátor a ilustrátor, autor  kreslenej rozprávky KRTKO. Rodák z Kladna  začínal v zlínskych filmových ateliéroch. Za hlavného hrdinu zvolil malého hmyzožravca. Údajne na neho prišiel, keď pri prechádzke zakopol o krtinec. V roku 1956 vznikol prvý a asi najslávnejší Krtkov príbeh o tom, ako ku nohavičkám prišiel. V tom istom roku za neho Miler získal Benátskeho leva na filmovom


festivale v tomto talianskom meste. Príbehom s krtkom Miler venoval väčšinu svojej tvorby - približne 50 filmov z celkových sedemdesiatich. K tomu doplnil nezameniteľnými ilustráciami vyše štyridsať kníh pre deti.
Putovná výstava v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave bude širokej verejnosti sprístupnená počas otváracích hodín od 3.4.2012 – 10.00 hod. slávnostné otvorenie, a  potrvá do 25.4.2012.
Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková

{jcomments on}

Čítať 2051 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!