×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/muzeum/jelsava
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/muzeum/jelsava
štvrtok, 14 máj 2015 22:07

PUTROV KUFOR - Život a dielo Eduarda Putru (1883-1915)

Napísal(a) Mgr. Angelika Kolár
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
   

putra vystva 1aEduard Putra (1883-1915) bol jedným z najvýznamnejších výtvarníkov regiónu na prelome 19. a 20. storočia. V roku 2015 uplynulo 100 rokov od jeho predčasnej smrti. Pripravovaná výstava je výberom z jeho diela a osobnej pozostalosti, ktorú získalo Gemersko-malohontské múzeum uloženú v pôvodnom kufríku. Cieľom výstavy je verejnosti prezentovať nielen súbor maliarskych diel a kresieb, ale na základe zachovaných autentických dokumentov ilustrovať životný príbeh maliara, ktorého umelecká dráha sa skončila práve v čase jej rozbehu.
Eduard Putra sa narodil 25. februára 1883 v Hrušove (okres Rimavská Sobota). Po smrti svojho otca sa v roku 1902 s matkou a dvomi sestrami presťahoval do Rimavskej Soboty. Rodina neustále bojovala s ťažkými hmotnými pomermi, čo sťažovalo Putrovo štúdium. Pomocou župného štipendia sa mu podarilo v roku 1903 dostať do Budapešti, kde strávil štyri mesiace na umelecko-priemyselnej škole a neskôr dva mesiace na súkromnej maliarskej škole Ladislava Hegedűsa. V tom čase sa spoznal a spriatelil s maliarom Júliusom Rudnayom (1878-1957), ktorý si v lete 1904 a 1905 v Rimavskej Sobote otvoril sezónnu maliarsku školu. Putra

ako jeho pomocník, sa tu súčasne aj sám vzdelával. V ďalších rokoch študoval v Mníchove, najskôr v súkromnej maliarskej škole Simona Hollósyho a neskôr u ruského maliara Vladimíra Magideyho. V rokoch 1908-1914 žil a pracoval v Rimavskej Sobote.

   

V čase, keď sa už pomaly a sľubne rozvíjala jeho umelecká dráha, vypukla v roku 1914 prvá svetová vojna a Putra musel narukovať. Čoskoro, po silnom prechladnutí, ochorel a dostal ročnú dovolenku. Dňa 2. novembra 1914 prišiel domov a po niekoľkotýždňovej ťažkej chorobe 5. januára 1915 zomrel na slabosť srdca a tuberkulózu. Bolo mu daných necelých 32 rokov, počas ktorých zápasil a hmotnými nedostatkami a zdravotnými problémami, napriek tomu však húževnato rozvíjal svoj talent a v súlade s dobovými výtvarnými tendenciami dosahoval sľubné výsledky. Vynikal najmä v kresbe, ktorá bola pre neho najdostupnejším prostriedkom na výtvarné vyjadrenie. Motivicky čerpal zo svojho domáceho prostredia, najčastejšie zachytával svoju matku a sestry pri šití a iných domácich úkonoch. Podstatnú časť diela tvoria portrétne štúdie a veľké množstvo autoportrétov. V maľbách je u neho cítiť vplyv mníchovského luministického akademizmu, ktorý pracoval len s obmedzenou škálou hnedastých tónov. 
Súborná výstava PUTROV KUFOR. Život a dielo Eduarda Putru (1883-1915) vzniká pri príležitosti 100. výročia úmrtia umelca, v spolupráci s inštitúciami ako: Slovenská národná galéria v Bratislave, Východoslovenská galéria v Košiciach, Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici, Novohradské múzeum a galéria v Lučenci a Banícke múzeum v Rožňave, ktoré na výstavu zapožičali diela zo svojich zbierkových fondov. Výstavu, ktorú slávnostne otvoríme počas podujatia Noc múzeí a galérií si budú môcť návštevníci pozrieť do konca augusta 2015. 

Mgr. Angelika Kolár

 
   
Čítať 3105 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!