×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/podmo
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/podmo
štvrtok, 28 október 2010 23:27

Šestnásty ročník Roku na Gemeri v Slavošovciach i v Rožňave 19. a 20. novembra s novým obsahom Doporučený

Napísal(a) Maj Gemer
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Každoročne koncom novembra sa v Slavošovciach a v Rožňave stretávajú folklórne kolektívy z Gemera a Malohontu, aby prezentovali výsledky svojej tvorivej práce pri  vyhľadávaní a oživovaní už takmer zaniknutých a zabudnutých zvykov a obyčají, pri oživovaní miestnych tradícií a ich opätovnom uvádzaní do života obcí i pri vyhľadávaní a odovzdávaní zabudnutých piesní z tohto regiónu. To všetko sa deje na slávnostiach zvykov a obyčají Gemera a Malohontu pod názvom Rok na Gemeri, ktoré si tohto roku zapíšu už svoj 16. ročník. Už aj názov slávností naznačuje, že programové výstupy sú  tvorené na podklade

zvykov a obyčají, ktoré sa v dedine tradovali v priebehu celého kalendárneho roka. Po iné roky sa táto prehliadka konáva posledný novembrový týždeň, tohto roku však pravidelný  termín slávností koliduje s Komunálnymi voľbami 2010, ktoré sa budú konať po celom Slovensku v jednotnom termíne, preto sa organizátori Roku na Gemeri sa rozhodli, že tento raz sa uskutoční v dňoch 19. novembra 2010 v Slavošovciach a 20. novembra v Rožňave. Vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja slávnosti dostanú bohatší obsah a zaujímavejšiu tvár.
Základné poslanie podujatia, ktorou je prezentácia celých folklórnych rodín,  ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov – spevákov i inštrumentalistov, detských folklórnych súborov a skupín v programových blokoch Z kasny do priaškrinka... a Čo starí pamätajú – mladí zachovajú, tentokrát doplnia i ďalšie zaujímavosti. Bude to novovytvorený Rozprávkový dom v Slavošovciach s prezentáciou tradičných jedál a zručností pre deti ZŠ a MŠ, Z rozprávky do rozprávky - vystúpeníe detí s folklórnym materiálom s rozprávkou,  Strigônska zábava  - súťaž o zhotovenie najškaredšej strigy a najkrajšej Lucky, o najkrajší Luciový stolček a  najlepší perník z perníkovej chalúpky, do ktorej sa môžu zapojiť deti už od 5 rokov,  Drotár  - súťaž v zručnosti tradičných remesiel, Papcún  - súťaž o  zaujímavé gemerské jedlo i s jeho receptom, ale i Rozprávkové deti - výchovno-vzdelávacie podujatie pre učiteľov regionálnej výchovy, hudobnej výchovy na ZŠ, pedagógov predškolských zariadení a centier voľného času, vedúcich detských folklórnych súborov a krúžkov a iných záujemcov. Podujatie sa ukončí rozborovým seminárom pre vedúcich kolektívov a spoločenským posedením všetkých účinkujúcich pri občerstvení a ľudovej hudbe.
V týchto dňoch sa už finišuje v príprave jeho účastníkov a aj organizátorov, aby sa aj tento ročník vydaril a priniesol ďalšie bohatstvo z našej tradičnej ľudovej kultúry, nové objavy vo výbere folklórneho materiálu, zaujímavé prístupy v dramaturgii, réžii, choreografii i scénografii,  a priniesol tak umelecko - estetické hodnoty a nezabudnuteľný dojem z vystúpení i z ďalšieho programu, tak pre obdivovateľov nášho folklóru, ako i pre jeho nositeľov.
Maj Gemer
{jcomments on}

Čítať 2641 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!