utorok, 02 október 2012 10:38

Sto slovenských a sto českých najkrajších kníh pre deti a mládež za ostatných desať rokov vystavia v Rožňave Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Najkrajšie české a slovenské detské knihy je názov putovnej výstavy kníh, ktorú 5. októbra 2012 o 10.00 hod. slávnostne otvoria v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave. Výstavu pripravili spoločne BIBIANA, Medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave a Památník národního písemníctví v Prahe. Výstava potrvá do 4.11.2012.
Jedinečnú výstavu, ktorá prezentuje 100 slovenských a 100 českých ocenených kníh pre deti a mládež za posledných desať rokov, pripravili Vladimíra Hoštová – komisárka českej časti a Eva Cíferská – komisárka slovenskej časti expozície.

Putovanie výstavy sa začalo v roku 2011 v priestoroch Slovenského inštitútu v Prahe a v priebehu daného roka ju predstavili v Moravskej Třebovej, Pardubiciach, Plzni, Karlových Varoch, Liberci, Hradci Králové, Olomouci a v Orlovej.
Prvá vernisáž výstavy na Slovensku bola vo februári 2012 v Bratislave – v Bibiane a potom ju bolo možné vidieť v Piešťanoch, Žiline, Liptovskom Mikuláši, Spišskej Novej Vsi a v Košiciach.
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave v čase od 5.10.2012 do 4.11.2012 sa touto výstavou pripája k propagácii čítania, formovaniu osobnosti prostredníctvom rozprávok, a v neposlednom rade nenásilnou formou vypestovať lásku ku knihám, k umeleckému textu, ilustráciám. Táto jedinečná výstava je pripravená tak, aby si každý návštevník mohol kníh dotknúť a zalistovať v nich. Je to priorita tohto projektu. Širokej verejnosti bude k dispozícii počas výpožičných hodín knižnice a vstup bude voľný.
BIBIANA, Medzinárodný dom umenia pre deti, je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Vznikla v roku 1987 ako partner svetoznámeho podujatia s dlhoročnou tradíciou Bienále ilustrácií Bratislava. Obsahom svojej činnosti je jedinou takouto inštitúciou v Slovenskej republike a jednou z mála podobných v celej Európe.
Partnerom výstavy je Památník národního písemníctví v Prahe, ktorý bol zriadený za účelom uskutočňovať vedecký výskum, získavať, zhromažďovať, evidovať, odborne spracovávať, trvale uchovávať a sprístupňovať verejnosti zbierku dokumentov o vývoji literatúry a knižnej kultúry v českých krajoch, ako aj zbierku umeleckých diel výtvarného umenia.
Tatiana Bachňáková


{jcomments on}
Čítať 1737 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!