streda, 10 september 2014 21:48

Študentky Denisa Šerešová, Zdenka Mertanová a Barbora Kmecová vystavujú v svojich rodných mestách ACADEMIC ABSURDITY III.

Napísal(a) Mgr. Angelika Matúšková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs academic-absurdity1aPutovná výstava študentiek 4. ročníka grafiky Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici ACADEMIC ABSURDITY III. - Denisa Šerešová, Zdenka Mertanová a Barbora Kmecová, ktoré vystavujú v svojich rodných mestách. Zatiaľ bola výstava inštalovaná v Malackách (Barbora Kmecová) a Leviciach (Zdenka Mertanová). Vernisáž výstavy sa uskutoční v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, 12. septembra 2014 o 15.00 hod. Slávnostné otvorenie v úvode spestrí kultúrny program v podaní ZUŠ v Rimavskej Sobote.
Autorky sa rozhodli prezentovať svoju mladú grafickú tvorbu, ktorá okrem tradičných grafických prejavov ako drevoryt, linoryt, lept, zahŕňa aj experimentálne presahy grafiky ako kombinované techniky, rozhranie grafiky a maľby, fotografiu, autorské techniky či ilustráciu. Okrem toho každá z nich svojsky rozvíja svoj vlastný výtvarný jazyk, ktorý prostredníctvom tejto výstavy dáva do povedomia verejnosti.
Rimavskosoboťanka Denisa Šerešová (1991) je absolventkou bakalárskeho štúdia v ateliéri Grafika-Priestor-

Synergia na katedre Grafiky, Fakulty výtvarných umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Centrom jej diel je predovšetkým figúra, alebo jej fragmenty. Zameriava sa na existenciu človeka, vzťah človeka nielen k druhým, ale aj k prchavým momentom života, a taktiež introspektívne skúma samú seba. Jej práce je taktiež možné považovať za skeptický komentár stavu spoločnosti v rovine hodnotovej realizácie a absencie morálneho indexu z pozície jedinca. 

Autorka Zdenka Mertanová (1989) pochádza z Levíc. Študuje na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V roku 2014 ukončila bakalársky stupeň v odbore grafika a ďalej pokračuje v magisterskom štúdiu v odbore voľné výtvarné umenie. Jej tvorba je prevažne monochromatická so záujmom o geometrické tvary a ich symbiózu. Od roku 2012 postupne rozvíja vlastnú autorskú techniku, ktorá je kombináciou fotografie a grafiky. Výstupy sú graficky čisté s kresliarskym rukopisom, pričom využíva fotografickú techniku. Tematicky pracuje s osobnou mytológiou a spomienkami. Aktuálne využíva aj formu inštalácie pričom navzájom kombinuje a prepája médiá.

Barbora Kmecová (1991) je takisto študentkou Fakulty výtvarných umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Aktuálne ukončila bakalárske štúdium v ateliéri vizuálnej komunikácie na katedre Grafiky a pokračuje v nadväzujúcom magisterskom stupni štúdia. V rámci svojej tvorby sa venuje produkcii autorských kníh, knižných objektov, ilustrácií, kresbe, animácii a voľnej grafike. V jej projektoch dominujú atribúty hry vtipu a absurdity, s ktorými programovo narába. V médiu autorskej knihy sa prelína klasická kresba a grafika s digitálnou tlačou, pričom autorka svoju pozornosť zameriava rovnako na obrazovú a textovú zložku. Výsledkom toho sú vizuálno-verbálne hry smerované k súčasnému divákovi.

Tlačovú správu pripravila: Mgr. Angelika Matúšková,

(historička umenia GMM)

 

 

Čítať 2344 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:50

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!