pondelok, 04 máj 2015 19:22

V Rožňave otvorili veľmi peknú a inšpiratívnu výstavy gobelínov z Kazincbarciky

Napísal(a) Gabriela Kolesárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
 
rv gobeliny DSC 4740 aVo štvrtok 30.4.2015 sa v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave uskutočnilo otvorenie veľmi peknej a inšpiratívnej výstavy členiek zoskupenia Barcika art z maďarskej Kazincbarciky pod názvom „Všetko o gobelíne“. Zoskupenie, ktoré má 7 členiek (vyšívaniu gobelínov sa každá z nich venuje dlhodobo, 15-20 rokov), vzniklo za účelom možnosti prezentácie ich prác, čo sa im aj darí, pretože svoje diela už vystavovali v rôznych mestách Maďarska, ako Budapešť, .... a pod. Výstava v Rožňave je prvá, kedy sa prezentujú mimo územia Maďarska. Ale pokiaľ sa niekomu z účastníkov vernisáže zdali dámy povedomé, 
 

nemýlil sa. Ako členky Združenia gemerských remeselníkov mali už svoj stánok na rožňavskom jarmoku, kde sa ich dielkami prišli mnohí pokochať aj niekoľkokrát počas dňa. 
Ako sme sa dozvedeli, okrem klasických rv gobeliny 2gobelínov, kde bavlnka na vyšívanie pozostáva zo šiestich nitiek, zhotovujú aj gobelíny s drobnejším stehom, pri ktorých sa priadza skladá z dvoch nitiek, ba dokonca pri vyhotovovaní šperkov a medailónov len z jednej. Typická pre nich je tiež výroba ozdobných vankúšov, šperkovníc, kaziet, darčekových krabíc na nápoje a pod., potiahnutých zamatovou textíliou, ktoré sú zdobené

gobelínovou aplikáciou. V Maďarsku je to údajne ojedinelé, okrem nich to nikto iný nevyhotovuje. 

 
 

Výstava je skutočne pastvou pre oči. Môžeme na nej vidieť rôzne krajinky, klasické motívy, ale aj moderné, abstraktné. Pri mnohých je veľmi ťažké rozlíšiť, či ide o výšivku, alebo maľbu.

Prítomné dámy boli nadšené aj pri pohľade na rôzne kolekcie šperkov zhotovené korálkovou technikou, alebo zdobené rv gobeliny 3miniatúrnou gobelínovou výšivkou. 
Pokiaľ by ste mali záujem pokochať sa touto krásou, výstavu môžete vidieť do 25.4.2015. 
Tešíme sa na Vás!

Gabriela Kolesárová

 
 

 cincopa AsFA2js4K9Ui]

 

Čítať 1879 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!