pondelok, 02 apríl 2012 13:33

Vrabec domový (Passer domesticus) je predmetom mesiaca apríl v Gemersko-malohontskom múzeu Doporučený

Napísal(a) Mgr. Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Súčasťou zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote sú aj zbierkové predmety z oblasti prírodných vied. Dva z nich, dermoplastické preparáty samca a samice vrabca domového získané v roku 2008, sú predmetmi mesiaca apríl.
Vrabec domový je jedným z našich najznámejších vtákov. Je sfarbený nenápadne, samec odlišne ako samica. Samec sa podobá vrabcovi poľnému, ale na rozdiel od neho má temeno sivé a na líci nemá tmavohnedú škvrnu.
Vrabec domový je svojím výskytom viazaný na človeka a jeho sídla a kvôli zavlečeniu človekom je dnes rozšírený po celom svete okrem

krajného severu a juhu, vysokých nadmorských výšok a púští. Európu obýva celú okrem najsevernejších oblastí. Na Slovensku hniezdi celoplošne, chýba len v izolovaných lesoch a na vrcholkoch hôr. Stretnúť sa s ním môžeme po celom Gemeri - Malohonte. Obýva ľudské sídla s poľnohospodárskou krajinou, ale aj priemyselné zóny. Súvislým lesom sa vyhýba, nežije ani v obciach obklopených rozsiahlymi lesmi. Je stálym druhom. Hniezdi v dutinách, štrbinách budov, ale zriedkavo aj na stromoch aj trikrát ročne. V jednej znáške býva 4 – 6 vajíčok, ktoré zahrievajú striedavo obaja rodičia. Spoločne sa starajú aj o mláďatá.
Živí sa prevažne rastlinnou potravou – semenami, zrnom, ovocím, púčikmi kvetov a zvyškami ľudskej potravy. Mláďatá sú však kŕmené hmyzom a v tomto období sa ním živia aj dospelé vtáky.
Počet vrabcov domových za posledné desaťročia v Európe, hlavne západnej, rapídne klesá. Príčiny tohto poklesu nie sú celkom známe, prispieva však k tomu viacero faktorov, napríklad poľné monokultúry, chemizácia v poľnohospodárstve – používanie insekticídnych a herbicídnych prípravkov, pokles chovu hydiny na dedinách a zmena spôsobu ich kŕmenia, prenasledovanie a ubúdanie hniezdnych možností. Podporiť ich môžeme aj vysádzaním a zachovávaním hustých krovín v blízkosti obydlí a hospodárskych dvorov, vyvesením hniezdnych búdok, zimným prikrmovaním a používaním extenzívnych poľnohospodárskych techník.
Mgr. Monika Gálffyová

{jcomments on}

Čítať 3234 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!