pondelok, 09 január 2012 10:03

Z Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave uvidíte hlavné mesto Francúzska Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zaujíma Vás hlavné mesto Francúzska - Paríž a chcete sa dozvedieť viac  o najzaujímavejších miestach tejto metropoly? Pozývame Vás do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave dňa 11.januára 2012 v stredu o 16.30 hod.  na vernisáž výstavy spojenú s besedou a premietaním prestížneho slovenského fotografa Alexandra Jirouška pod názvom Paríž.
Elegantná a romantická metropola, ktorá v akomkoľvek ročnom období vzbudzuje obdiv, čaro... Je len málo miest na svete, ktoré tak často a tak zásadne zasiahli do svetových dejín, ako je Paríž. Nachádzajú sa tu pamiatky azda zo všetkých architektonických slohov. „Arc de Triomphe

(Víťazný oblúk) – najväčší kruhový objazd na svete, postavený v roku 1806 na pamiatku Napoleonových víťazstiev, ponúka výhľad na každú z parížskych štvrtí, katedrála de Notre Dame - „srdce“ Paríža, klenot francúzskej gotiky s kapacitou okolo 6000 ľudí. Ak chcete vidieť výnimočný pohľad na Paríž, oplatí sa zdolať 387 schodov tejto severnej veže, Centre Pompidou – známe aj pod názvom Beaubourg, centrum moderného a súčasného umenia, vďaka svetoznámym výstavám je jednou z najnavštevovanejších parížskych atrakcií, či Eiffelova veža – postavená pri príležitosti stého výročia francúzskej revolúcie (1889), to je len časť zaujímavostí, o ktorých sa spoločne podelíme s autorom fotografií Alexandrom Jirouškom počas besedy spojenej s premietaním,“ povedala riaditeľka knižnice Mgr. Iveta Kyselová.
Alexander Jiroušek sa narodil v roku 1934. Fotografickej tvorbe sa začal venovať už počas gymnaziálneho štúdia, prešiel viacerými žánrovými etapami, venoval sa dokumentárnej, reportážnej, technickej i výtvarnej fotografii, až nakoniec dominantnou sa stala fotografia prírody a architektúry. Od roku 1975, kedy sa stal členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov, pôsobí ako výtvarník v slobodnom povolaní.
S fotoaparátom precestoval nielen Slovensko, ale aj viaceré krajiny sveta – Rusko, najmä horstvo Kaukazu, Španielsko, Japonsko, Grécko, Nemecko, Švajčiarsko, Holandsko, Maďarsko, Poľsko, Juhosláviu, Írsko, USA,(Minnesota, Arizona), Juhoafrickú republiku... Ich výsledkom je bohatý fotografický archív, sústavne využívaný pri publikačnej i výstavnej tvorbe.
Doposiaľ usporiadal viac ako 180 samostatných výstav a zúčastnil sa viacerých kolektívnych výstav doma i v zahraničí. V roku 2004 vošiel do povedomia Ministerstva zahraničných vecí, ktoré si  objednalo reprezentačný súbor fotografií o Slovensku, na predstavenie  Slovenska ako novej krajiny v Európskej únii. Kolekcie pod názvom „Od Tatier k Dunaju“ boli prezentované v Lisabone, Madride, v Taliansku (Rím, Bologna, Forli), Budapešti, Viedni, Grazi, Krakove, Varšave, Miskolci, Sárospataku,  La Valette, Bruseli, Írsku (Cork, Galvay, Dublin), Montreale, Washingtone a niekoľkých ďalších mestách v USA, ale aj v Juhoafrickej republike v Kapskom Meste a Pretorii.
V roku 2009 mu pri príležitosti životného jubilea – 75. narodenín udelili Cenu predsedu Košického samosprávneho kraja za úspešnú dlhoročnú dokumentáciu a prezentáciu Košického kraja na Slovensku i v zahraničí formou umeleckej, dokumentárnej, fotografickej a publikačnej činnosti.
„Aj v roku 2012 plánujeme pre našich čitateľov, ako aj širokú verejnosť, množstvo zaujímavých podujatí,“ hovorí pracovníčka knižnice a pokračuje „a potešilo nás, že naše pozvanie opäť prijal popredný slovenský fotograf Alexander Jiroušek. Veď výstavu jeho fotografií z Juhoafrickej republiky mohli návštevníci našej knižnice vidieť v roku 2011, ktorá u mnohých vyvolala obdiv a dokonca aj  úvahy o vycestovaní do tejto južnej časti Afriky. V stredu 11.1.2012 o 16:30 hod. pozývame širokú verejnosť do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave na vernisáž výstavy fotografií spojenú s besedou o Paríži tohto popredného slovenského fotografa. Výstava potrvá do 29.2.2012 a pozrieť si ju môžu návštevníci bezplatne počas otváracích hodín knižnice.“
Tatiana Bachňáková

{jcomments on}

Čítať 2214 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!