pondelok, 25 január 2016 18:42

V Revúcej sa prezentoval Kysucký prameň - prameň čistej ľudovej kultúry Doporučený

Napísal(a) Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

ra kysucky 11 aV nedeľu 24. januára 2016 sa o 17:00 hodine uskutočnil v MsDK v Revúcej koncert jednej z najúspešnejších a zároveň aj najpopulárnejších folklórnych skupín na Kysuciach - Kysucký prameň. Oficiálne sa jej vznik datuje od roku 1997 s cieľom uchovať pre ďalšie generácie tradície ľudových piesní, ktoré po stáročia vytváral

chudobný kysucký ľud. Skupina vznikla v Oščadnici na základe veľmi krásnej heligonkárskej tradície.

Od decembra 2012 začala tento prameň čistej ľudovej kultúry propagovať TV Šlágr a odvtedy nastal v tejto kapele veľký zlom, pretože sa stala okamžite jednou z najpopulárnejších kapiel účinkujúcich v tejto televízií. Kysucký prameň si obľúbilo veľké množstvo fanúšikov heligónky po celom Slovensku i po celých Čechách. Pravidelne sa umiestňuje v rôznych anketách na prvých miestach. Hudba je veľmi žiadaná aj v rádiách, ktoré hrajú ľudový žáner. Za svoje pôsobenie vydali už 12 CD nosičov a kapela neustále napreduje ďalej a tvorí nové albumy, na ktorých už nie je len ľudová pesnička, ale aj vlastná - autorská. Najväčšiu zásluhu na vzniku folklórnej skupiny oščadnických heligonkárov má kapelník Jozef Smolka. V súčastnosti sa divákom na koncertoch predstavujú v tejto zostave: kapelník Jozef Smolka, Karol Časnocha, Patrícia Čepcová, Libuša Gužíková, Ján Bazger, Ján Jendrišák, Danuša Bartošová, pri natáčaní CD pomáhajú svojimi hlasmi aj Ján Jedinák a Jana Fojtiková a svojím excelentým umením v hre na heligónku aj Martin Čerňanský.

Diváci sa v Revúcej mohli započúvať do krásy kysuckých ľudových piesní, nechali sa unášať nádherným zvukom heligóniek a tak mohli oceniť prácu v tomto kolektíve, ako to oceňujú aj poslucháči na domácich i zahraničných kultúrnych podujatiach.

Martina Urbanová

Foto: Peter Poboček

 

 

Čítať 6213 krát Naposledy zmenené utorok, 26 január 2016 16:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!