piatok, 05 február 2016 16:10

„Po stopách Metercie“ - metodický deň v Galérii Baníckeho múzea

Napísal(a) Gabriela Badin
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

rv fmd metvelka 01aV Galérii Baníckeho múzea v Rožňave dňa 1. 2. 2015 sa uskutočnil netradičný metodický deň učiteľov I. stupňa, vychovávateľov a asistentov Základnej školy akademika Jura Hronca v Rožňave. Nakoľko hlavnou témou podujatia bola unikátna neskorogotická tabuľová maľba Svätá Anna Samotretia (Metercia, 1513) s dobovým realistickým

zobrazením ťažby a spracovania rudy v okolí mesta, našu prezentáciu sme začali návštevou Katedrály Nanebovzatia Panny Márie, kde sa nachádza originál obrazu.

V katedrále pedagógov odborne sprevádzal Mgr. art. Tomáš Székely, ktorý okrem vzácnej tabuľovej maľby Metercia upriamil ich pozornosť na neskorogotické pastofórium (1507) hlavný oltár, kazateľnicu, nástenné maľby či iné vzácnosti a zaujímavosti. Na záver spestril prehliadku katedrály ukážkou organovej hudby Mgr. Tomáš Mag, kaplán rímskokatolíckej farnosti v Rožňave. Touto cestou by sme chceli poďakovať jej predstaviteľom za umožnenie prehliadky. 

Po obhliadke katedrály pokračoval program v priestoroch Galérie Baníckeho múzea. Pedagógov privítala múzejná pedagogička Gabriella Badin, vyjadrila svoje potešenie nad týmto stretnutím, ktoré, ako skonštatovala, je výsledkom viacročnej spolupráce. Následne odovzdala slovo riaditeľovi múzea, Mgr. Pavlovi Lackaničovi, ktorý prítomných srdečne privítal a zaželal im príjemne strávený deň v našom kultúrnom zariadení.
Po úvodných slovách sa mohli účastníci bližšie oboznámiť s danou tematikou pomocou výstižnej odbornej prednášky Gabriely Kolesárovej spojenej s PowerPointovou prezentáciou. Prostredníctvom jednotlivých detailov obrazu boli vysvetlené pracovné postupy pri ťažbe a spracovaní rúd, dobové oblečenie baníkov a hutníkov, poskytnuté informácie o okolnostiach vzniku tabuľovej maľby, jej hodnotenie z umeleckého hľadiska a iné. Účastníci si mohli v rámci prezentácie pozrieť na porovnanie aj iné diela zobrazujúce stredoveké baníctvo z rôznych častí Európy, ako ukážky oltárnych obrazov, dobové ilustrácie, prípadne vitrážové okná s baníckou tematikou.

Ďalej nasledovala praktická časť stretnutia. Pedagógovia si mohli pod vedením pracovníčok galérie Gabrielly Badin, Ingrid Liptákovej a Alžbety Pástorovej vlastnoručne vyhotoviť vitrážové okná podľa vlastnej fantázie. V rámci tejto časti podujatia, ktorá už bola voľnejšia, sa oboznámili aj s pripravenou ponukou aktivít Baníckeho múzea.

Na záver si účastníci pozreli aktuálnu výstavu „Od babičky na boľačky“, ktorú Banícke múzeum prevzalo z Východoslovenského múzea v Košiciach a doplnilo vlastnými zbierkami.
Tento metodický deň mal zo strany pedagógov priaznivý ohlas a bol užitočný pre obidve strany, keďže sme mali možnosť navzájom spoznať naše názory a vymeniť si skúsenosti pri odbornej práci s deťmi.
Veríme, že naša spolupráca bude pokračovať aj naďalej. Kolektívu pracovníkov ZŠ akad. J. Hronca prajeme veľa pracovných úspechov a inšpirácii. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.
Gabriella Badin

 

 

Čítať 2196 krát Naposledy zmenené sobota, 06 február 2016 15:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!