utorok, 19 júl 2016 14:30

U našich susedov pripravili výstavu Vyšívané dekorácie

Napísal(a) Dagmar Brisudová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

SNM – Múzeum rusínskej kultúry v Prešove vás srdečne pozýva na slávnostnú vernisáž výstavy „Vyšívané dekorácie”, ktorá sa uskutoční dňa 21. 07. 2016  (štvrtok) o 15:30 hod. v sídelnej budove múzea na ul. Masarykovej č. 20 v Prešove. Na výstave návštevníci uvidia rôznofarebne vyšívané dekorácie na jute

(vrecovina), prevažne križíkovou výšivkou, zhotovené 88-ročnou p. Martou Studenou, rod. Mamrillovou, žijúcou v Poprade. Ako zdroj vyšívaných motívov poslúžili autorke, rodáčke z Veľkého Lipníka, okres Stará Ľubovňa, križíkové vzory vyšívané na pánskych krojovaných košeliach – rubáškach Rusínov žijúcich v Zamagurí na severovýchodnom Slovensku. Výstava dáva možnosť prezrieť si ručné práce, umenie a vzory na 50 kusoch nástenných dekorácií, doplnená je ukážkami samorastov.
Návštevníkov zaujme rôznorodosť a pestrofarebnosť križíkovou technikou vyšívaných vzorov na dekoráciách, ktoré môžu poslúžiť ako aktuálne módne interiérové doplnky a zároveň ako inšpirácia pre neobmedzenú kreativitu návštevníkov všetkých vekových kategórií.
Ste pozvaní a očakávaní, tešíme sa na vašu návštevu.
Výstava potrvá od 21. 07. 2016 do 11. 10. 2016.

D.B.

 

Čítať 2137 krát Naposledy zmenené utorok, 19 júl 2016 23:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!