štvrtok, 20 október 2016 12:20

V Baníckom múzeu v Rožňave pokračuje Halloween v novembri výstavou voskových figurín

Napísal(a) Mgr. Pavol Horváth
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dňoch 7.11. – 13.11.2016 bude v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, na Námestí baníkov 25 sprístupnená výstava voskových figurín s názvom Zvláštni ľudia. Katastrofy ľudského tela. Výstava realizovaná v spolupráci s Výstavou voskových figurín – Rostislav Stoklásek bude počas 7 dní v Baníckom múzeu v Rožňave,

kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja, prezentovať na prvý pohľad veľmi zvláštne osobnosti – ľudí, ktorých postihnutie bolo prekliatím, ale aj darom.
Odpradávna sa v našej spoločnosti vyskytovali jedinci svojim zovňajškom výrazne vystupujúci z davu. Spoločnosť sa ich stránila, ale zároveň ju priťahovali ich zvláštnosťami. Z postihnutia takých ľudí často pramenila neskutočná sila a odhodlanie vzoprieť sa osudu a predviesť okoliu svoj neobyčajný vzhľad ako dar, chceli byť rešpektovaní a uznávaní. Pracovali v cirkusoch a panoptikách, častokrát sa naučili i neuveriteľným kúskom, ktorými ešte viac podnecovali zvedavosť návštevníkov.
Ponúkame Vám jedinečnú možnosť spoznať týchto výnimočných ľudí na vlastné oči. Môžete sa zoznámiť s ľuďmi s dvomi hlavami, dvomi tvárami, štyrmi očami, siamskými dvojčatami alebo mužom s vlčím syndrómom. Podľa dobových zdrojov vytvorili umelci v petrohradskom antropologickom múzeu 25 verných napodobenín z vosku, pričom boli použité lekárske očné a zubné implantáty a do vosku vpichované pravé ľudské vlasy. Aj zásluhou toho pôsobia sochy dokonale živým dojmom. Výstava je vďaka svojej téme tak unikátom.
Špecifický obsah výstavy zvýrazní skutočnosť, že bude umiestnená v pivničných priestoroch Galérie Baníckeho múzea, ktoré nie sú bežne prístupné pre verejnosť a už len ich samotná prehliadka bude pre Vás zážitkom. V súvislosti s touto výstavou múzeum ponúka počas jej trvania zvýhodnené vstupné na návštevu ostatných aktuálnych výstav v galérii.
Prijmite pozvanie na túto unikátnu krátkodobú výstavu, ktorú môžete v Galérii Baníckeho múzea na Nám. baníkov 25 navštíviť počas dní 7. 11. – 13. 11. 2016 v čase 10:00 – 18:00 hod.
Vstupné na výstavu Zvláštni ľudia:
deti od 6 rokov 3.- €
dospelí 4.- €
dôchodcovia 3.- €
študenti 3.- €
školské skupiny (viac ako 10 detí) 2.- €/os. (sprievod zdarma)
Mgr. Pavol Horváth

 

Čítať 1426 krát

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!