štvrtok, 27 október 2016 16:41

(1) MY..., spoločná výstava umelcov rôznymi väzbami spätých s brezovsko-myjavským regiónom

Napísal(a) Bc. Alena Vašková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(1) MY... Pod týmto názvom sa skrýva spoločná výstava umelcov rôznymi väzbami spätých s brezovsko-myjavským regiónom (rodisko, pôsobisko, inšpiračný zdroj...). Zúčastňujú sa na nej autori z oblasti profesionálneho výtvarného umenia, ktorí sa radia k rozdielnym generačným i žánrovým vrstvám, aj k odlišným estetickým koncepciám.

Zastúpené sú viaceré vizuálne médiá v nadväznosti na individuálne programy jednotlivých autorov, predovšetkým voľná a užitá grafika, kresba, ilustrácia, fotografia, maľba, textil a iné. 

Výstava (1) MY..., ktorú návštevníci môžu vidieť v SNM-Múzeu Slovenských národných rád v Myjave od 4. novembra 2016 do 31. januára 2017, v priamej línii nadväzuje na úvodný nultý ročník podujatia (2012), ktorý vznikol z potreby zmapovať i aktualizovať databázu autorov a následne prezentovať danú kultúrno-spoločenskú sféru v lokálnom prostredí i v širšom kontexte výtvarného diania na Slovensku. V tomto smere projekt pripravil potrebné informačné i technické zázemie ako predpoklad budúcej systematickej práce. Jeho perspektívou je rozvinúť ho do periodickej podoby a realizovať v pravidelných niekoľkoročných intervaloch a v konečnom dôsledku tak obohatiť región so živými folklórnymi väzbami o novú aktuálnu tradíciu.

Na výstave sa výberom z diela zúčastňujú autori: Andrej Augustín, Martin Augustín, Elena Bielčiková, Peter Gála, Adela Galbavá, Jana Hojstričová, Jana Hrčková-Stankovianska, Lýdia Jergušová-Vydarená, Ján Mikulčík, Ľubica Prudilová-Dohnányová, Karol Prudil, Emil Sedlák, Ľubica Sitáková, Katarína Smetanová, Paulína Šramková.

Súčasťou projektu budú sprievodné programy – rozhovory a komentované prehliadky pre širokú verejnosť, vzdelávacie programy pre študentov a žiakov ZUŠ, 1. ročník tematicky zameranej regionálnej súťaže detského výtvarného prejavu „Výtvarná Myjava“.
Organizátori výstavy: Slovenské národné múzeum-Múzeum Slovenských národných rád v Myjave, Trnavský samosprávny kraj, Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici. Kurátorka výstavy: Božena Juríčková. Vernisáž výstavy sa uskutoční 3.11.2016 o 16:00 hod.
Bc. Alena Vašková

 

Čítať 1487 krát Naposledy zmenené štvrtok, 27 október 2016 16:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!