piatok, 04 november 2016 19:44

Veľké Teriakovce mitrovali od rána do neskorého večera

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Záverečné mesiace roka bývali pre gazdov a ďalší pospolitý ľud aj na Gemeri obdobím, ktoré je každoročne zavŕšené najkrajšími sviatkami roka - Vianocami. Dovtedy sa konali na našom vidieku rôzne slávnosti spojené s ukončením poľnohospodárskeho roka - vyhodnotenie obdobia žiatvy či pasenia dobytka, doplnené ľudovými hrami a spestrenými rozprávaním rôznych príhod

a povier. I teraz sa snažia vo všetkých našich regiónoch postupne pripomínať mladšej i najmladšej generácii, že popri práci nechýbalo ani hodnotenie prác, ani oslavy spojené s ukážkami spevu a tanca. Tak to pravidelne robia nielen v Gemeri, ale i naši susedia v Malohonte, regióne, ktorý bol s Gemerom dlhoročne spojený nielen folklórom, ale i politicky a geograficky. Príkladom je v tomto oblasť Veľkých Teriakoviec, kde si i v súčasnosti vytvorili priestor na prehliadku toho najkrajšieho, s čím po dlhé stáročia žili i žijú jeho krajania a rodáci. V takomto duchu sa stretli na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach i tohto roku 22. októbra 2016 na podujatí, venovanom ovčiarstvu, pod názvom Slovenské mitrovanie. Ukončenie pastierskej sezóny a valaské hody, nazývané mitrovanie, sa viažu k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Ide o starý zvyk, na ktorý Teriakovčania nadviazali a počas ktorého čakali na verejnosť ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality, výstava a ďalšie sprievodné aktivity.Mnohí prišli i zo vzdialeného okolia, ba aj z iných kútov Slovenska. Veď sviatok svätého Mitra je v kalendárnom roku iba raz a jeho oslavu treba vidieť na vlastné oči.  

Ako obyčajne sa program začal o 11. hodine ukážkmi prác na salaši, ako napríklad pasenie oviec s ovčiarskymi psami, strihanie oviec, výroba syrov, odváranie žinčice či spracovanie ovčej vlny. Nechýbala ani časť programu, ktorý obohatili hudbou, spevom aj tancom účinkujúci na pódiu pri Pastierni - Folklórna skupina Revúška z Revúčky, Folklórna skupina Spod Kohúta z Muránskej Zdychavy, Folklórna skupina Hájiček z Chrenovca, Detský folklórny súbor Zrkadielko z Hnúšte, Detský folklórny súbor Radosť z Banskej Bystrice, heligonkári z Muráňa a ďalší.

Všetko a podrobne pre nás zachytil objektívom pán Peter Poboček z Revúcej, ktorý sa folklóru v rôznych podobách dlhoročne a na úrovni venuje. Priblížil nám takýmto spôsobom to, čo ostatní krajania často nevidíme ani nepočujeme. Pozrite si preto ním zachytenú krásu i šikovnosť Malohonťanov, aby krásne slovenské obyčaje slúžili pre udržiavanie tejto ľudovej tradície ešte po dlhé roky a boli príkladom i pre nás Gemerčanov.

TU sa dozviete viac

 

 

Čítať 2563 krát Naposledy zmenené piatok, 11 november 2016 11:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!