pondelok, 07 november 2016 14:34

Čaro imaginácie. Slovenská kovačická insita

Napísal(a) Dagmar Brisudová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Kovačické insitné umenie. Obraz Márie Vargovej -95 Kovačické insitné umenie. Obraz Márie Vargovej -95 Mária Vargová

Slovenské národné múzeum v spolupráci s Galériou insitného umenia, Múzeom vojvodinských Slovákov, Slovenským vydavateľským centrom a Svetovým združením Slovákov žijúcich v zahraničí otvára 9. 11. 2016 o 17.00 výstavu o slovenskom výtvarnom fenoméne v oblasti insitného umenia v srbskej Kovačici. Pre verejnosť bude prístupná od 10. 11. 2016 do 26. 2. 2017 v sídelnej budove SNM v Bratislave.

Pre prvých maliarov v Kovačici bolo maľovanie záľubou. Nezaťažení poznatkami o maliarskom umení a remesle kopírovali najmä exotické výjavy z pohľadníc a fotografií. Neskôr prešli k reálnemu zobrazovaniu života a práce vo svojej dedine. Tento prechod súvisí s osobnosťou akademického maliara z Pančeva – Stojana Trumića, ktorý častejšie navštevoval Kovačicu a upozorňoval na hodnoty slovenského ľudového umenia a pôvodného maliarstva. Čistý, úprimný výtvarný prejav podmienený dedinským prostredím a slovenskou ľudovou tradíciou postupne menil svoju tvár. Od maliarskych pokusov strojárskeho zámočníka Martina Palušku a sedliaka Jána Sokola v 30-tych rokoch minulého storočia, po súčasné maľby Jána Glózika, Pavla Hajku, Martina Markova, Zuzany Vereskej, Pavla Cicku, Martina Papa a ďalších, dochádzalo k zmene ich pôvodného naivného výzoru.

Dvanásť kovačických maliarov po prvýkrát predstavilo svoje práce pri príležitosti osláv 150. výročia založenia Kovačice v roku 1952. Odvtedy sa výstava pod názvom Kovačický október usporadúva každoročne v prvý októbrový víkend. Keď sa kovačickí maliari v roku 1957 dostali na prestížnu výstavu Naivni umetnici Jugoslavije, otvorili sa im dvere na ďalšie medzinárodné výstavy. Kovačičania si svetovú verejnosť podmanili najmä po výstave Naivni slikari Jugoslavije usporiadanej v Londýne v roku 1961. Neskôr nasledovali: Viedeň, Budapešť, Paríž, Moskva, Rím, Leningrad, Sao Paulo a ďalšie.

Kovačickí maliari sa stali pojmom na celom svete. Centrum insity navštívili známe osobnosti, ako: Francois Mitterand, Jarald Ford, španielsky kráľ Juan Carlos, hudobník Mstislav Rostropovič, skupina The Rolling Stones, futbalista Pelé, kozmonauti z posádky vesmírnej lode Apollo, herci Alain Delon, Franco Nero či Ursula Andress.

Činnosť kovačických insitných maliarov predstavujú zbierky v tamojšom Dome kultúry 3. októbra a Galérii insitného umenia v Kovačici. Mnohé sa nachádzajú v štátnych aj v súkromných zbierkach na celom svete. Tento fenomén 20. storočia je jediným svojho druhu na svete. Od 10. novembra 2016 do 26. februára 2017 ho budú môcť obdivovať aj návštevníci výstavy Čaro imaginácie. Slovenská kovačická insita v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží 2 v Bratislave.
Dagmar Brisudová

 

 

Čítať 2945 krát Naposledy zmenené pondelok, 07 november 2016 18:27

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!