štvrtok, 08 december 2016 12:28

Výstava fotografií FOTOROMA z Gemera si našla miesto v Oslo, v Bratislave a teraz aj v Muránskej Dlhej Lúke

Napísal(a) Monika Podolinská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Projekt FOTOROMA - Zvyšovanie povedomia o kultúrnej rozmanitosti Rómov a budovanie interkultúrneho dialógu prostredníctvom fotografie sa už pomaly, ale isto dostáva do povedomia ľudí. Tu, v najbližšom okolí, odkiaľ pochádzajú amatérski fotografi, aj v okolí Trnavy, lebo odtiaľ sú tí profesionálni. Od 17. novembra 2016 aj v Osle, kde bola práve v ten deň otvorená výstava tých istých fotografií,

len v oveľa väčšom formáte. Na známej filmovej a hudobnej doméne má dokument o projekte už pár stoviek zhliadnutí. Nie zlé na začiatok!

Prirodzeným pokračovaním projektu, workshopov a vernisáži v Smolenickom zámku je výstava v miestach, odkiaľ pochádzajú autori. Dievčatá a chlapci, ktorí sa počas celého trvania projektu správali ako naozajstní profesionáli. Teda v Muránskej Dlhej Lúke a v Jelšave. 5. decembra 2016 bola slávnostne otvorená prvá z výstav na Gemeri. Pozvanie prijali vzácni hostia, vedúci kancelárie Verejného ochrancu práv, pán Marián Török, predseda Rómskeho literárneho klubu, pán Maroš Balog, predsedníčka OZ Equity, pani Lýdia Šuchová, rodičia a priatelia našej školy od Bratislavy až po Moldavu nad Bodvou.

Oficiálnu časť programu otvorila tá najkrajšia a najaktuálnejšia pieseň, rómska hymna, ktorú nám zahrala Radka Sokolová, mladá študentka z Evanjelického gymnázia v Tisovci. Program moderovala Michaela Podolinská, postupne nám predstavila projektových partnerov a podporovateľov. Projekt je spolufinancovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP, spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Partnermi v projekte sú Fakulta masmediálnej komunikácie UCM v Trnave, Kulturbyrået Mesén AS a OZ Rúbanka. A tiež aj samotných účinkujúcich. Detský súbor Speváčik, ktorý už dlhé roky vedie pani učiteľka Božena Grendelová a Chalani z chatrče z Moldavy nad Bodvou, ktorí už v našej škole vystupovali niekoľkokrát. No hlavnými hrdinami popoludnia boli desiati mladí ľudia, ktorí sa naučili, že majú aj inú možnosť ako žiť doteraz. Ich fotografie sú naozaj krásne, skonštatovali to všetci návštevníci. Výstava potrvá do 15. decembra, následne bude prevezená do Mestského kaštieľa v Jelšave.

Fotografie už viseli aj v Bratislave, v Úrade vlády a záujem prejavili aj ďalšie inštitúcie. A podľa dôveryhodných informácií Vám môžem prezradiť, že niektoré z nich budú visieť v súkromných kanceláriách navždy. My by sme si ich najradšej nechali v škole, lebo tam patria. No nech už budú kdekoľvek, každému by mali priniesť toľko radosti, koľko si zaslúžia.
Monika Podolinská, predsedníčka OZ Rúbanka

 

Čítať 1864 krát Naposledy zmenené štvrtok, 08 december 2016 17:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!