nedeľa, 11 december 2016 22:27

Šva sä stálo v Mokréj Lúke? Po zotmení sa nad Mokrou Lúkou rozjasnilo nebo ohňostrojom

Napísal(a) Andrea Houšková
Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

Zlietli sa tam bosorky z každého konca - na jarmok. Hostili, núkali domácimi koláčmi, kapustnicou i pudingom. Bo Mokrene sú pudžingére. Vyšvácali hostí metlami po riti a nahnali ich o jedenástej do kultúry... Tam vám bola zábava! Najprv Lykovec z Revúcej sa na javisku zvŕtal, potom hrala muzika Miška Šimka a spievali chlapi z Húžvy.

Aj Revúška prišla zanôtiť. Mokrolúcke deti vysvetlili, čo sa v tieto dni kedysi dávno robievalo, aké obrady a zvyky sa dodržiavali. No a nakoniec sa celý kulturák otriasal spevmi Šumiačanov a veru bolo do tanca každému pri muzike Veselých chlapcov z Horehronia.
Vonku rozvoniavala klobása, pečienka, krčmár navaril gulášu a kapustové holúbky, každého lákala sladká medovina, varené vínko, či punč. Ľudia do stánkov doniesli svoje originálne výrobky lahodiace oku i duši... Kto prišiel, veru si mal z čoho vyberať. Medzi deti zavítal Mikuláš, porozdával sladkú odmenu za pesničku či básničku. Po zotmení sa nad Mokrou Lúkou rozjasnilo nebo ohňostrojom.
Nuž, to sa dialo v Mokrej Lúke v sobotu od rána. Hostí sme si uctili tak, ako sa má. Kto chce vidieť, počuť, zažiť tento jarmok ešte raz, príďte o rok, milí naši, zase medzi nás.
Andrea Houšková

 

 

Čítať 2175 krát Naposledy zmenené pondelok, 12 december 2016 14:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!