streda, 21 december 2016 09:41

V Jelšave u Coburgovcov vám bol v piatok vianočný jarmok

Napísal(a) Andrea Houšková
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

V Jelšave vám bol v piatok 16. decembra 2016 vianočný jarmok... a to nie hocikde! Rovno u Coburgovcov v kaštieli! Pri bráne vám do rúk strčili „šoférsky“ punč, čo navarili deti zo školy, o kus ďalej bol ten primátorský - fajnýýý. Po tom by ste už do motora nesadli. Kým ste sa motali pomedzi stánky, kde ste mohli (pozor!) obdivovať prácu a výrobky miestnych (nie nejaké handry), spievali vám do uška vianočné koledy,

piesne a vinšovali ľudia z ľudu. Pekne v krojoch poobliekaní. Aj deti zo škôl a škôlky sa k ním pridali.
Ani hladom by ste neumreli - kapustnica bola akurátna, len tak sa po nej zaprášilo. Klobásky, pečienky, ba aj "šutamény" vám núkali, kde ste sa len obrátili. No a keby vám už naozaj bolo dlho, mohli ste sa ísť poprechádzať po kaštieli a stretnúť sa s kováčskymi majstrami, alebo len tak prehodiť slovko-dve s niekým známym..., vždy sa niekto našiel, kto sa pristavil, opýtal, ako sa máte, zaprial šťastia, zdravia, lásky v novom roku tak, ako ja vám prajem... Ďakujeme za srdečnú a čarovnú atmosféru.
Andrea Houšková 

Spríjemnili nám predvianočné chvíle

Dňa 16.12.2016 sa v Jelšave uskutočnilo podujatie pod názvom „Vianoce v jelšavskom kaštieli“. Už druhý rok po sebe sa otvorili brány Coburgovského kaštieľa, aby návštevníkom spríjemnili predsviatočné chvíle vianočnými trhmi, bohatým programom a sprievodnými aktivitami. Pre ľudí bolo pripravené množstvo stánkov, v ktorých mali možnosť zakúpiť si najrozličnejšie medovníky, domáce koláče a zákusky, cukrovinky, prezenčné predmety, keramiku, vyšívané obrazy, vianočné ozdoby, výrobky z papiera, kozmetiku a mnoho ďalších. Stánok Mestského múzea v Jelšave ponúkal medovkový sirup, levanduľovú tinktúru, levanduľový olej a levanduľové vrecúška. Pre deti boli pripravené tvorivé dielne s maľovaním na tvár a zdobením slaných medovníkov. O bohatý program sa postarali deti zo Základnej školy s materskou školou v Jelšave, Špeciálnej základnej školy v Jelšave, deti z organizácie YMCA v Revúcej a deti z Komunitného centra v Jelšave. O hlavný program sa postaralo Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote v rámci projektu Vianoce v Gemeri – Malohonte, v ktorom sa predstavili folklórne súbory z celého regiónu.

  

Návštevníci trhov mali tiež možnosť nahliadnuť do dobovej kuchyne, v ktorej mohli ochutnať tradičné sviatočné menu zo 17. storočia a prezrieť si vianočné stolovanie vyššej šľachty. V provizórnej kováčskej dielni si zase mohli prezrieť umenie šikovných kováčov z Rožňavy a sami si vyrobiť vianočný darček. Súčasťou sprievodného programu bola aj výstava fotografií, ktoré v rámci projektu FOTOROMA nafotili amatérski fotografi z Jelšavy a blízkeho okolia. 
Pre vytrvalých návštevníkov bolo na záver podujatia pripravené prekvapenie – predpremiéra dokumentu od Pavla Dvořáka, ktorý sa natáčal aj v priestoroch Coburgovského kaštieľa v Jelšave. Pre pozorných divákov bola pripravená súťaž s vecnými cenami. 
Vianoce v jelšavskom kaštieli navodili všetkým návštevníkom príjemnú predvianočnú atmosféru a organizátori sa už teraz tešia na budúcoročné trhy v rovnako hojnom počte.                                                                                       OCVK Jelšava

Fotografie: Peter Poboček

 

 

Čítať 2790 krát Naposledy zmenené streda, 21 december 2016 16:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!