utorok, 25 apríl 2017 13:22

Banícke múzeum v Rožňave prezentuje živočíšny svet bociana a vlka dravého

Napísal(a) Mgr. Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, na Námestí baníkov 25, budú v dňoch 20.4. - 19.7.2017 prezentované prírodovedné výstavy, ktoré návštevníkom podrobne priblížia život bociana a vlka dravého. Obidve výstavy, ktorých autorom je známy zoológ Miroslav Fulín, sú zamerané na milovníkov prírody a všetkých záujemcov, ktorí sa chcú bližšie zoznámiť so životom bociana a vlka dravého; zvierat, ktoré sú pre verejnosť známe i neznáme, často priam tajomné.

Prezentované výstavy Východoslovenského múzea v Košiciach pripravilo vo svojich priestoroch pre návštevníkov Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja.
Výstava o živote bociana „Aha deti, čo to letí...“ je spracovaná ako súčasť osvetovo-výchovného pôsobenia pre zvýšenie ekologického vedomia a vnímania okolitej krajiny a bola pripravená v spolupráci so Základnou organizáciou Bocian Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny na Slovensku a so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou (BirdLife). Realizáciu podporila Lichtenštajnská nadácia CICONIA.
Druhá výstava „Vlk dravý a jeho potomkovia“ predstavuje širokej verejnosti šelmu našich lesov ako živočícha a prirodzeného predátora, ako člena svorky s bohatým rodinným životom a prísnou hierarchiou, tiež ako rozporuplnú bytosť, či symbol povier. Súčasne poskytne návštevníkom odpovede na otázky: Je vlk krvilačný netvor, alebo starostlivá hlava rodiny? Je v slovenskej prírode naozaj premnožený? Aká je pravda o škodách, ktoré v lese napácha?
Prijmite naše pozvanie na prehliadku prírodovedných výstav, ktoré sú vhodné pre všetky vekové kategórie. Zvlášť vhodné sú pre žiakov ZŠ a stredoškolskú mládež ako doplnkové učivo; taktiež pre rodiny s deťmi. Na organizované skupiny čakajú sprievodné múzejno-pedagogické aktivity. Popritom sa môžete zapojiť do pokusu o prekonanie celoslovenského rekordu vo vyhotovení najvyššieho počtu kresieb, resp. malieb s tematikou bociana bieleho. Obidve výstavy môžete v Galérii Baníckeho múzea navštíviť do 19.7.2017. Kontakt: Banícke múzeum v Rožňave, Šafárikova 31, 048 01 Rožňava. www.banmuz.sk 

Mgr. Gabriella Badin

 

 

Čítať 1653 krát Naposledy zmenené piatok, 28 apríl 2017 11:48

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!