utorok, 09 máj 2017 14:59

Regionálnu súťažnú prehliadku detských folklórnych súborov - Zlatá strunka hodnotili v Hnúšti Doporučený

Napísal(a) Mgr. Stanislava Zvarová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 20. apríla 2017, regionálna súťažná prehliadka detských folklórnych súborov pod názvom Zlatá strunka zaplnila Dom kultúry Janka Francisciho Rimavského v Hnúšti ľudovým tancom, spevom. Gemersko – malohontské osvetové stredisko realizovalo regionálnu súťažnú prehliadku pre detské folklórne kolektívy na území okresov Rimavská Sobota a Revúca.

Vyhlasovateľom súťaže je Národné osvetové centrum. V súťaži choreografií sa predstavilo 9 folklórnych kolektívov, ktoré hodnotila odborná porota v zložení: predsedníčka PhDr. Zuzana Drugová, PhD., etnologička z Banskej Bystrice, Mgr. art. Roman Malatinec, odborný pracovník pre folklór z Novohradského osvetového strediska v Lučenci a umelecký vedúci FS Podpoľanec z Detvy, PhDr. Matúš Ivan, PhD., choreograf, pedagóg ľudového tanca zo Zvolena. Folklórne kolektívy skončili s nasledovným hodnotením:
Bronzové pásmo získali: DFS Čížiček z Tisovca, DFS Hájiček z Rimavskej Soboty, DFS Zrkadielko z Hnúšte. Strieborné pásmo získali: DFS Zornička z Klenovca, DFS Lykovček z Revúcej. Zlaté pásmo získali: DFS Podkovička a Súkromná základná umelecká škola z Rimavskej Soboty. Zlaté pásmo s postupom na krajskú súťaž získali DFS Hájik a DFS Lieskovček z Rimavskej Soboty.

V tento deň organizátori realizovali aj súťaž detských sólistov spevákov ľudových piesní, s výberom na krajskú súťaž pod názvom Hronsecká lipová ratolesť, ktorej vyhlasovateľmi sú Stredoslovenské osvetové stredisko a Obec Hronsek.

Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách. V prvej kategórii sa predstavilo 9 sólistov a porota ich výkony ohodnotila nasledovne: bronzové pásmo získali: Adrian Karny, Bibiana Balciarová, Zorka Horváthová z Hnúšte, Soňa Bíliková a Alexandra Hoffmanová z Rimavskej Soboty. Strieborné pásmo získala Darja Šaminová z Rimavskej Soboty. Zlaté pásmo získali: Nelka Hričanová z Rimavskej Soboty, Dominika Kasáčová z Klenovca. Zlaté pásmo s postupom na krajskú súťaž získala Lucia Jakabšicová z Klenovca.

V druhej kategórii sa predstavilo 10 sólistov spevákov s nasledovnými výsledkami: bronzové pásmo získali: Vratko Mančuška z Rimavskej Soboty, Romana Poprocká a Matúš Poprocký z Revúcej. Strieborné pásmo získali: Alexandra Zajaková z Revúcej, Miriam Lásková z Klenovca. Zlaté pásmo získali: Terezka Motyčková z Revúcej, Ivonn Balciarová z Hnúšte. Zlaté pásmo s postupom na krajskú súťaž získali: Barbora Luptáková z Rimavskej Soboty a Alžbetka Váradiová z Klenovca. Obidve súťažiace tak postúpili do konkurzu na výber do krajského kola, kde si organizátor súťaže rozhodol o výbere a na krajskej súťaži v Hronseku sa tak predstaví Barborka Luptáková z Rimavskej Soboty.
Gemersko-malohonské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote ďakujem všetkým účastníkom za uchovávania, rozvíjanie a šírenie tradičnej ľudovej kultúry nášho regiónu a želá veľa ďalších úspechov v tejto činnosti. Ďakujeme aj Mestskému kultúrnemu stredisku v Hnúšti, jeho celému kolektívu za spoluprácu pri realizácii regionálnej súťažnej prehliadky folklórnych súborov a sólistov spevákov ľudových piesní.
Mgr. Stanislava Zvarová, odborná pracovníčka pre folklór, GMOS

 

 

 

Čítať 1779 krát Naposledy zmenené utorok, 09 máj 2017 17:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!