streda, 10 máj 2017 17:50

Banícke múzeum organizuje Noc múzeí a galérií vo vynovených priestoroch Zážitkového centra SENTINEL

Napísal(a) Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 20. mája 2017 sa v slovenských múzeách uskutoční ďalší ročník obľúbeného podujatia Noci múzeí a galérií, ku ktorej sa s bohatým programom aktivít zapojí aj Banícke múzeum v Rožňave. Toto jedinečné podujatie organizované pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí (17. máj) začne v Baníckom múzeu v Rožňave už v utorok, 16. mája 2017 o 16:30 hod. v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí, slávnostnou vernisážou sezónnej výstavy Teodor Jozef Mousson (1887 - 1946).

Podujatie zároveň otvorí dvere pre návštevníkov obrazárne na nadchádzajúcu letnú sezónu.
V piatok 19. mája 2017 v čase 9:00 – 17:00 hod. vo vynovených priestoroch Zážitkového centra SENTINEL na Šafárikovej ulici 43 v Rožňave múzeum organizuje pre žiakov materských a základných škôl, ako aj pre rodiny s deťmi, Múzejno-náučný deň; tento rok s prírodovedným zameraním. Okrem obľúbených tvorivých dielní si malí návštevníci prezrú všetky novosprístupnené expozície (s výnimkou Expozície baníctva a hutníctva Gemera, ktorá sa momentálne buduje): Expozíciu prírody Slovenského krasu a priľahlých oblastí, Banské pracoviská a v novej prístavbe úplne novú expozíciu Čas pary – s parným valcom z roku 1883 (tretí najstarší na svete) a Škodou Sentinel. Zoznámia sa s múdrym sokoliarom a jeho šikovnými zvieracími pomocníkmi, naučia sa správne narábať s bičom, vypočujú si zaujímavé prednášky na tematiku NP Slovenský kras a jaskyne Slovenského krasu ako svetové prírodné dedičstvo, a taktiež sa povozia na vláčiku, ktorý bude počas dňa premávať v areáli.
V sobotu 20. mája 2017 v čase 19:00-23:00 hod. vyvrcholí podujatie samotnou Nocou múzeí a galérií, v rámci ktorej môžu návštevníci absolvovať nočnú prehliadku všetkých sprístupnených expozícií a výstav Baníckeho múzea v Rožňave za zvýhodnené jednorázové vstupné. Návštevníci tak budú môcť využiť možnosť navštíviť na jednu vstupenku v Rožňave sprístupnené expozície v areáli Zážitkového centra SENTINEL na Šafárikovej 43, Historickú expozíciu na Šafárikovej 31 a aktuálne výstavy v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Nám. baníkov 25. V Krásnohorskom Podhradí na Lipovej 122 bude návštevníkom k dispozícii Andrássyho obrazáreň.
Prijmite naše pozvanie na jednotlivé aktivity jedinečného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré vo svojich priestoroch v dňoch 16., 19. a 20. mája 2017 organizuje Banícke múzeum v Rožňave.
Gabriella Badin

 

Čítať 1232 krát Naposledy zmenené streda, 10 máj 2017 20:08

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!