sobota, 17 jún 2017 20:11

Galerijno-pedagogické hodiny k výstave ŽIŤ v GBM

Napísal(a) Gabriella Badin
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výstava s názvom Žiť, ktorá je inštalovaná v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave a potrvá do 19. 7. 2017, predstavuje diela súčasných regionálnych výtvarníkov: Veroniky Trnečkovej, Viktórii Zatrochovej a Alexandry Selmeciovej. Je mimoriadne dôležité, aby ich tvorbu spoznali i naši stredoškoláci, keďže sú si s autormi blízki ako vekom, tak aj videním sveta. Po našich pozitívnych skúsenostiach z niektorých bývalých výstav sme sa rozhodli pokračovať v interaktívnej výstavnej pedagogike pre miestnych študentov s cieľom prehĺbiť ich umelecko-estetický rozhľad a získať tak nových potenciálnych obdivovateľov výtvarnej kultúry.

Študenti Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave sa minulý týždeň stretli s jednou z troch vystavovateliek, Veronikou Trnečkovou, ktorá im najskôr odprezentovala na výstave zastúpené techniky, ako serigrafiu, monotypiu a maľbu akrylom na plátno. Taktiež predstavila diela známych slovenských umelcov tvoriacich týmito technikami.
Z oblasti serigrafie (sieťotlač) to boli autori: Vojtech Kolenčík, Daniela Olejníková a Veronika Klímová; v technike monotypie: Marián Čunderlík, Vladimír Boudník a Eva Hnatová a v technike maľby akrylom na plátno: Dominika Žáková, Patrícia Koyšová, Erik Šille a Andrej Dúbravský.
Prednáška skončila voľnou diskusiou, kde študenti spoznali aj inšpiračné zdroje k dielam, napr.:
1. Dekadentná záhrada
„...vo vnútri záhrady všetko je klam a mam;
Nič netrvá.
Rozpad všetkému vládne;
Tanečnica i tanec
ustanú.
(Román o Ruži - Dekadentná záhrada)
Záhrada ako svojbytné univerzum bola jednou z hlavných tém dekadentov, dandyov a bohémov – Medlara Lucana a Duriana Graya. Proti sfére konformít sa búrili konceptom pre stavbu záhradného priestoru plného oplzlej symboliky, inotajov, nevkusu a bujarej oslavy života.
2. Hikikomori
Ľudia, ktorí žijú mimo spoločnosti, v izolácii svojej izby alebo bytu a tento priestor neopúšťajú niekoľko mesiacov. Pôvodcom ich problému je istá sociálna fóbia a taktiež pripútanosť k virtuálnemu svetu (internet, počítačové hry). Fenomén hikikomori trápi najmä oblasť Japonska , kde sa ich počet približuje ku dvom miliónom. Ďalšie prípady sa vyskytli v USA, Taliansku, Indii, Francúzsku alebo v Španielsku.“  (citát z PP-prednášky Veroniky Trnečkovej)
Študentov náš program veľmi zaujal a aktívne sa podieľali na diskusii. Potvrdila sa tak estetická a svetonázorová spolupatričnosť tvorcov a študentov. Tá zrejme vytvorí na obidvoch stranách ďalšie inšpiračné situácie, ktoré im pomôže tento svet kreatívne preŽIŤ a zaŽIŤ!
Gabriella Badin
Foto: Gabriella Badin a Ingrid Liptáková

 

 

Čítať 1322 krát Naposledy zmenené nedeľa, 18 jún 2017 09:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!