piatok, 04 august 2017 20:23

Gombasecká jaskyňa podnietila k liečeniu horných dýchacích ciest

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Celkový pohľad na prostredie v Gombaseckej jaskyni, kde pacienti denne absolvovali liečebné kúry. Celkový pohľad na prostredie v Gombaseckej jaskyni, kde pacienti denne absolvovali liečebné kúry. Foto: J. Valko / 4. augusta 1971

K napísaniu tohto článku ma podnietila informácia, ktorá sa objavila v týchto dňoch na portáli vtedy.sk, na ktorom som si všimol archívny spravodajský materiál o neobvyklých účinkoch Gombaseckej jaskyne na chorých ľudí, uverejnený na začiatku sedemdesiatych rokov minulého storočia. Len v roku 1951 ju objavili rožńavskí jaskyniari a jaskyňu sprístupnili verejnosti o 4 roky neskoršie. Jeho obsah ma vrátil na moje bývalé pracovisku do Rožňavy.

gj speleoterapia 3aTam som sa v tých rokoch stretol s jedným z najoduševnelejších ľudí, ktorí sa speleoterapiou, čiže liečením v jaskyni zaoberali nielen na hornom Gemeri, a to s primárom detského oddelenia rožňavskej nemocnice MUDr. Karolom Klinckom. Spoločne so svojím spolupracovníkom Štefanom Rodom a s ďalšími pomocou vtedajšej dostupnej techniky a chemických rozborov zistili, že ovzdušie tejto jaskyne, nachádzajúcej sa pod Silickou planinou neďaleko Rožňavy, blahodarne pôsobí pri liečbe horných dýchacích gj speleoterapia 2aciest. Vedecky ju začali skúmať v r. 1955. Zvesť o tomto novom spôsobe liečenia sa rozšírila i do sveta, a tak začali prichádzať ľudia nielen z vtedajšieho Československa, ale i z ďalekých krajín. Podstatné pre nich bolo to, že pobyt v jaskyni sa im oplatil, pretože im podstatne pomohol pri liečení najmä zápalov horných dýchacích ciest. V tom čase pacienti využívali na pobyt drevené chatky nachádzajúce sa neďaleko od vchodu do jaskyne, ale niektorí boli ochotní zaplatiť si aj hotelový pobyt v Rožňave a potom sa každý deň autobusom previezli do areálu jaskyne. gj speleoterapia 4aNeviem presne ako dlho trval tento výskum MUDr. Klincka. V spomínanom článku sa uvádza desať rokov. Doteraz neviem, či sa niečo viac odvtedy vyriešilo, pretože prvé výsledky o liečebnom pobyte pacientov v priestoroch Gombaseckej jaskyne boli viac ako pozitívne. Zrejme niektorých odradzoval oproti postavený lom vápenky, ktorý vápencovým prachom statočne posypával okolitú prírodu. A ten samozrejme nie je kamarátom ani astmy, ani iných neduhov dýchacích ciest. Treba však oceniť záujem našich odborníkov o problematiku ako využiť na terapiu aj priestory jaskýň, ktorými je horný Gemer ako posiaty. Spomeňte si len na tieto jaskyne: Domica, Dobšinská ľadová jaskyňa, Ochtinská aragonitová jaskyňa, Krásnohorská jaskyňa. Všetky sú sprístupnené a patria medzi náš prírodný klenot. 

Fotografie: zdroj vtedy.sk

(MG od)

 

 

 

 

Čítať 2665 krát Naposledy zmenené pondelok, 07 august 2017 09:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!